Ringe odds for liberalister i Danmark

BAGGRUND: En klassisk liberalisme ligger langt fra vælgernes hovedstrøm i de nordiske lande, hvor ikke engang det norske Fremskridtsparti er en entydig liberalistisk triumf.
Mogens Glistrup havde i starten  succes med sin blanding af protest, anarki og liberalisme, men vilkårene er meget sværere for et liberalistisk parti i dag.
Mogens Glistrup havde i starten succes med sin blanding af protest, anarki og liberalisme, men vilkårene er meget sværere for et liberalistisk parti i dag.
Erik Holstein
Foto:

I Norge har Fremskridtspartiet nogle andre mærkesager, der er så stor tilslutning til, at de overskygger partiets liberalistiske synspunkter.

Lars Hovbakke Sørensen
Ekspert i nordisk politisk historie

Et parti med en liberalistisk politik kan godt have succes i de nordiske lande - men kun, hvis der er andre mere salgbare varer, der lokker kunder i butikken. Det er den udfordring, den nye partileder Anders Samuelsen står over for, hvis han skal gøre alle forudsigelser til skamme og få sit "Liberal Alliance" over spærregrænsen.

Danmark har ikke haft et liberalistisk parti - der kræver markante skattelettelser, offentlige nedskæringer og en omfattende afregulering af økonomien - siden Venstre rykkede mod midten, og resterne af Fremskridtspartiet gik i opløsning for snart ti år siden. Og at dømme efter meningsmålingerne er der ikke meget, der tyder på, at det ændrer sig.

Siden metamorfosen fra Ny Alliance til Liberal Alliance i august har partiet ligget til mellem 0,5 og 0,8 procent af stemmerne, og selvom Anders Samuelsen er en knivskarp debattør i økonomiske sammenhænge, vil det være en kæmpe overraskelse, hvis hans parti overlever næste valgdag. Men det burde egentlig kunne lade sig gøre, mener direktør Martin Ågerup fra den liberale tænketank CEPOS.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00