CEPOS banker Cevea i medietryk

BAGGRUND: Den liberale tænketank CEPOS tromler centrum-venstre-tænketanken Cevea over i den offentlige debat med 7-8 gange flere medieomtaler. Cevea er langt efter CEPOS på alle barometre.
Undersøgelsen er foretaget på baggrund af omtaler i Politiken, Information, Børsen, Berlingske, Weekendavisen, Jyllands-Posten, B.T., Ekstra Bladet og Kristeligt Dagblad.
Undersøgelsen er foretaget på baggrund af omtaler i Politiken, Information, Børsen, Berlingske, Weekendavisen, Jyllands-Posten, B.T., Ekstra Bladet og Kristeligt Dagblad.
Kasper Frandsen
Undersøgelsen er foretaget på baggrund af omtaler i Politiken, Information, Børsen, Berlingske, Weekendavisen, Jyllands-Posten, B.T., Ekstra Bladet og Kristeligt Dagblad.
Undersøgelsen er foretaget på baggrund af omtaler i Politiken, Information, Børsen, Berlingske, Weekendavisen, Jyllands-Posten, B.T., Ekstra Bladet og Kristeligt Dagblad. Foto:
Fakta

Om Cevea - Centrum Venstre Akademiet:
- Stiftet: september 2008
- Værdier: frihed, fairness og fællesskab
- Fuldtidslønnede: 0
- Årsbudget: ca. 600.000 kr.
- Årlige analyser: 35 stk.
- Cevea siger om sig selv: "Vi er fem gange så produktiv pr. indskudt krone som CEPOS"

Om CEPOS - Center for Politiske Studier: 
- Stiftet: marts 2005
- Værdier: frihed, ansvar, privat initiativ og en begrænset statsmagt
- Fuldtidslønnede: 10
- Årsbudget: Ikke offentliggjort, skønnes at være ca. 10-15 mio. kr.
- Årlige analyser: 47 stk. (2008)
- CEPOS siger om sig selv: "Vi har mange flere penge end Cevea"


Kilde: Cevea og CEPOS

I flere år havde den liberale tænketank CEPOS - Center for Politisk Analyse - den rene politisk-ideologiske bane for sig selv. I den periode var CEPOS blevet storleverandør af liberale tanker om frihed, privat initiativ og mindre statsmagt til den offentlige debat.

Modsvaret fra centrum-venstrefløjen kom, da Cevea - Centrum Venstre Akademiet - i september 2008 så dagens lys. Den liberale dagsorden skulle udfordres med nye samfundsanalyser, der tager udgangspunkt i værdierne frihed, fairness og fællesskab.

Men det er endnu ikke lykkedes for Cevea at være den "progressive pendant" til CEPOS i den offentlige debat, man havde håbet på. CEPOS buldrer således frem i de ni største landsdækkende aviser med 1113 medieomtaler i Danmark siden Ceveas start, mens Cevea med 149 omtaler - ca. 7,5 gange færre end CEPOS - bedst kan karakteriseres som centrum-venstrefløjens tavse talerør.

Med til historien hører, at ca. 40 pct. af Ceveas samlede medieomtaler er fra tænketankens første to måneder, hvor tænketankens nyhedsværdi genererede langt størstedelen af omtalerne.

Men det er ikke kun i forhold til medieomtaler, at Cevea er efter CEPOS.

Stærk økonomi
CEPOS startede i marts 2005 med fire fuldtidsansatte og en studentermedhjælper. I dag har CEPOS vokset sig forholdsvis stor med en strømlinet og professionel organisation bag sig, der udgøres af en analyseenhed på syv fuldtidsansatte, en administration på tre fuldtidsansatte og seks deltidsansatte studentermedhjælpere.

Økonomien i CEPOS er ikke tilgængelig for offentligheden. Det skyldes blandt andet, at tænketanken har en lang række af investorer, der ikke vil stå frem. Ifølge CEPOS er der ingen sponsorer, der støtter økonomisk med mere end otte pct. af det samlede budget. Saxo Bank er den største økonomiske sponsor og finansierer CEPOS Universitet med 600-700.000 kr. - mere end Ceveas samlede årsbudget.

Intet indikerer dog, at CEPOS mangler penge. CEPOS har f.eks. headhuntet analytiske talenter fra blandt andet Finansministeriet og AFK. Og sidste år kom CEPOS' nuværende chefjurist, Jacob Mchangama, fra advokatfirmaet Plesner, der er et af landets største og bedst lønnede advokatfirmaer.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00