Nye partier bortdømmes ofte

BAGGRUND: Hvis nye partier skal overvinde den indledende skepsis, er klare og tungtvejende mærkesager endnu vigtigere end partilederens karisma.
Hverken Inge Krogh eller andre af Kristeligt Folkepartis frontfigurer var ligefrem karismatiske. Men partiet kom alligevel i Folketinget på nogle få mærkesager, der appellerede til et lille, men trofast publikum. Inge Krogh blev sidenhen mest kendt for at møde op til Roskilde Festival, hvor hun forsøgte at omvende syndere.
Hverken Inge Krogh eller andre af Kristeligt Folkepartis frontfigurer var ligefrem karismatiske. Men partiet kom alligevel i Folketinget på nogle få mærkesager, der appellerede til et lille, men trofast publikum. Inge Krogh blev sidenhen mest kendt for at møde op til Roskilde Festival, hvor hun forsøgte at omvende syndere.Foto: Folketingets Bibliotek
Erik Holstein
Fakta

Reglerne for at få et nyt parti opstillingsberettiget til Folketinget blev strammet i 1989.

Der skal stadig indsamles et antal underskrifter, der svarer til 1/179 af de afgivne stemmer ved sidste folketingsvalg. Det vil i praksis sige ca. 20.000 underskrifter.

Men efter 1989 har det ikke længere været nok at få en underskrift fra vælgeren - og derefter sende den til folkeregistret. Som noget nyt sender folkeregistret nu underskriften tilbage til vælgeren, der herefter selv skal sende den til partiet.    

Ændringen gør det i praksis en hel del sværere at blive opstillingsberettiget. Stramningen kom som konsekvens af, at der gennem 70'erne og 80'erne var blevet opstillet en del partier, der på valgdagen fik mellem 0,1 og 0,3 procent af stemmerne.


Kilde: Altinget Research
Fakta

Mogens Glistrup i klovnekostume, der laller rundt med sit krav om nulskat.

Sådan blev Fremskridtspartiets stifter i starten skildret af Danmarks store bladtegner i 70'erne, Bo Bojesen, der ikke gav den excentriske advokat fra Bornholm mange chancer med sit nye projekt. Tegningen viste sig hurtigt uaktuel.

Jordskredsvalget i 1973 bragte hele tre nye partier i Folketinget på én gang. Det er aldrig set siden, men strømmen af nye partier er tiltaget de senere år. Gennemgår man de sidste 40 års partidannelser, tegner der sig et ret klart mønster af, hvilke betingelser der skal opfyldes, for at et nyt parti kan komme ud over rampen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00