Danske journalister hjælper før egyptisk valg

DEMOKRATISK VALG: En dansk delegation har netop været i Cairo for at rådgive egyptiske journalister forud for landets valg 28. november.
Søs Marie Serup og Ask Rostrup lytter til oversættelsen fra egyptisk til engelsk.
Søs Marie Serup og Ask Rostrup lytter til oversættelsen fra egyptisk til engelsk.Foto: DEDI
Redaktionen

28. november afholdes det første af flere demokratiske valg i Egypten i kølvandet på Hosni Mubaraks afgang i februar som enevældig leder af det 80 millioner store muslimske land i det nordøstlige Afrika.

Det egyptiske journalist-korps har begrænset erfaring med at formidle fri og uafhængig politisk journalistik til vælgerne. Derfor var Dansk-Egyptisk Dialog-Institut (DEDI) i denne uge vært for et seminar i Cairo for et dusin egyptiske journalister fra en række, hovedsageligt skrevne medier samt fire danskere: tidligere særlig rådgiver for statsministeren og pressechef i Venstre Søs Marie Serup, DRs politiske redaktør Ask Rostrup, Politikens politiske redaktør Mette Østergaard samt Altinget.dks chefredaktør Rasmus Nielsen. DEDI-værter var direktør Jakob Erle og kommunikationsrådgiver, journalist Helen Hajjaj.

De fire danske gæster fortalte deres egyptiske kolleger om betydningen af uvildig politisk journalistik. På sin side gav de egypiske journalister især udtryk for frustration over, at det ofte er svært - for ikke at sige umuligt - at få deres politikere i tale. Danskerne forklarede, at det er uforeneligt med journalistisk uafhængighed at modtage gaver fra sine kilder, hvilket deres egyptiske journalist-kolleger havde svært ved at forstå.

Interessant valgnotat
DEDI har op til valget udarbejdet et interessant notat (hent via link) med titlen "The Future of Egypt's Democracy - the voice of the Egyptian Voter". Man har bl.a. i august og september spurgt et repræsentativt udsnit af de egyptiske vælgere, hvilket af de godt 50 opstillede partier, de kan tænkes at stemme på - og hvordan de ser på forholdet mellem religion og stat. 38 pct. af vælgerne ønsker en egentlig islamisk stat, hvilket også ses af, at partiet Det muslimske Broderskab i september står til at få 39 pct. af stemmerne valget mod 31,5 pct. i august.

I alt kan alle egyptere fyldt 18 år stemme om de 498 pladser, der skal danne den nye folkeforsamling.

I Egypten findes der nu i øvrigt en pendant til Altinget.dks "Kend din Kandidat", hvor vælgeren ved at svare på en række spørgsmål kan blive matchet med det parti, man er mest enig med (tag testen via linket).

DR-valggeneral hjælper egyptisk tv
I øvrigt vil egyptiske medier få mere hjælp af dansk journalistik i fremtiden, i det DRs Ralf Andersson, der var ankermand på DR's valgdækning i september, skal være konsulent hos International Media Support (IMS). Her skal han bl.a. hjælpe med at udvikle debatprogrammer og undersøgende formater til egyptisk tv, oplyser dr.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ask Rostrup

Studievært, TV 2 News, fhv. chefredaktør, TV 2 News
journalist (DJH 1991)

Søs Marie Serup Laybourn

Politisk kommentator, B.T., direktør, kommunikationsrådgiver, By Serup
cand.phil. i engelsk (SDU 2000)

Mette Østergaard

Kommende public affairs- og kommunikationsdirektør, Dansk Industri (1/6), afgående chefredaktør, Berlingske (1/6)
journalist (DJH 2006)

0:000:00