Europa fulgte Gucci-Helles vej til magten

MEDIER: En kvinde er for første gang blevet statsminister i Danmark. Dette budskab kom tydeligst igennem, da den europæiske presse dækkede det danske valg. Altinget | EU har taget en stikprøve på valgdækningen i det øvrige Europa.
Foto: Erik Refner/Scanpix
Kristoffer Hecquet

På den europæiske venstrefløj så man til med glæde, da et fornyet håb om muligheden for en rød genkomst i et blåt Europa viste sig. Men det var ikke blot socialdemokrater rundt om i Europa, der positivt modtog en ny dansk regering.

Det konservative svenske Aftonbladet efterlyser et værdiskifte i den danske debat, som de mener, Løkke-regeringen har haft monopol på.

"Og en ny regering er en god start," skriver de i en leder dagen efter valget.

Det internationale magasin The Economist påpeger, at Lars Løkke Rasmussen, udover nøglerne til statsministeriet, også "efterlod Skandinaviens dårligste økonomi, et større budgetunderskud og, i kraft af den enorme indflydelse af det indvandreskeptiske Dansk Folkeparti i løbet af de seneste ti år, et plettet internationalt billede af Danmark".

Denne vinkel går igen i blandt andet El Pais i Spanien.

At Dansk Folkeparti har mistet indflydelse er generelt en faktor, som flere europæiske medier har bidt mærke i. El Pais nævner, at Breivik-massakren i Norge var årsag til tilbagegang for partiet, mens finske HS fremhæver, at DF fortsat er landets tredjestørste parti og dermed ikke tabte valget.

Gucci-Helle
At Danmarks nye statsminister for første gang er en kvinde, går næsten ingen aviser forbi. Le Parisien har oven i købet valgt også at nævne statsministerens unge alder i overskriften, mens Aftonbladet udtrykker deres utilfredshed med, at Sverige nu er det eneste land tilbage i Norden, der aldrig har haft en kvindelig statsleder.

Samtidig er det heller ikke mange aviser, der ikke nævner, at Helle Thorning-Schmidt har fået kritik for sit tøjvalg, hang til luksus, og at hun og hendes mand skulle igennem beskyldninger om skattefusk. Især tyske aviser som Zeit og Bild fokuserede på dette. Desuden bliver hendes svigerfader Niel Kinnock omtalt flittigt, særligt i britiske og internationale medier. Overskrifterne lyder blandt andet:

"Kinnock nyder den danske sejr" (Guardian), "Helle Thorning-Schmidt trodser Kinnock's forbandelse og bliver statsminister" (Guardian) og "Så lykkedes det endelig Kinnoch at vinde" (Telegraph).

Europæisk leder
Den pan-europæiske internetavis EUobserver hylder desuden Thornings internationale karakter og fremhæver hendes fortid i Europa-Parlamentet. Hun vil have et solidt fundament at lede Europa fra, når Danmark overtager EU-formandskabet til januar, lyder det. Men denne avis er samtidig en af de meget få, der fremhæver sagen om grænsekontrollen som et større emne, der bliver vigtigt for den nye regering at få rullet tilbage. Generelt er det blok-skiftet, kvinden og Gucci, den europæiske presse bider mærke i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Stephen Kinnock

MP (Labour), Storbritannien
master i europastudier (Europakollegiet, Brugge, 1993), BA i moderne sprog, fransk og spansk (Cambridge Uni. 1992)

0:000:00