Analyse af 
Erik Holstein

Året, hvor klima blev en politisk orkan

ANALYSE: 2019 blev et ekstremt dramatisk politisk år, hvor partierne i rasende fart blev malet grønne, en mangeårig statsminister blev væltet af sine egne, og hvor en parodisk Youtube-figur kuppede udlændingedagsordenen.

Den nye socialdemokratiske regering kom til magten i juni efter et valg, der for første gang blev domineret af klimapolitikken.<br>
Den nye socialdemokratiske regering kom til magten i juni efter et valg, der for første gang blev domineret af klimapolitikken.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hvis der er noget, Mette Frederiksen frygter, så er det Gule Veste i gaderne.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Hvordan var folketingsvalget i 2019 egentlig endt, hvis sommeren 2018 havde været en råkold dansk sommer med regn og rusk?

Hvis Greta Thunberg havde fortsat sin skolegang i stedet for at strejke for klimaet, og hvis den politiske dagsorden havde set ud, som den havde gjort de foregående mange år?

Vi er ude i en kontrafaktisk historieskrivning, men man kan alligevel med stor sandsynlighed fastslå, at valget i juni 2019 var endt ganske anderledes, hvis vejrguderne havde været mindre gavmilde med solen den foregående sommer.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00