Analyse af 
Erik Holstein

Da Søvndal igen blev partiformand

ANALYSE: Villy Søvndals nej til den nye EU-finanspagt kom på trods af forhåndsprotester fra S. SF-formanden måtte tage hensyn til en bred euro-skepsis, der også dækker hans normale allierede i partiet. Største krise mellem S og SF, siden de to partier indgik deres alliance.
"Så gode venner var de vist".
Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal dengang det ikke var muligt at finde så meget som et komma til forskel på de to partiledere. Men i weekenden kom de to for første gang i fire år på hver sin side af stregen.
"Så gode venner var de vist". Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal dengang det ikke var muligt at finde så meget som et komma til forskel på de to partiledere. Men i weekenden kom de to for første gang i fire år på hver sin side af stregen.Foto: Manja Spork/Altinget.dk
Erik Holstein

SF-formandens melding medførte radikal vrede, og han har mistet meget socialdemokratisk goodwill på sagen. Men hans alternativ var værre.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget|Christiansborg

Hjemlig ballade eller europæisk isolation.

Nogenlunde sådan kan statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) valgmuligheder beskrives, da hun efter det mislykkede EU-topmøde skulle tage stilling til, om Danmark ville gå med i den finanspolitiske pagt, de 17 eurolande anført af Tyskland og Frankrig lægger op til.

Et ja til pagten ville give hård kritik fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og store dele af SF - for ikke at tale om størstedelen af den danske befolkning. Et nej på linje med Storbritannien ville til gengæld føre til protester fra Radikale og lægge det danske EU-formandskab dødt fra dag 1.  

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00