Analyse af 
Erik Holstein

Det er der på spil for partierne ved kommunalvalget

Efterårets kommunalvalg bliver særlig afgørende for to trængte partiledere, der skal forsøge at minimere tabene. Men valget indebærer også risici for de partier, der står til fremgang, og muligheden for et samtidigt folketingsvalg gør indsatsen højere end normalt.

Mette Frederiksen stemmer i Ballerup ved kommunalvalget i 2017, hvor socialdemokraterne fik en pæn gevinst. Partiet står til yderligere fremgang i 2021.
Mette Frederiksen stemmer i Ballerup ved kommunalvalget i 2017, hvor socialdemokraterne fik en pæn gevinst. Partiet står til yderligere fremgang i 2021.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Valg til kommuner og regioner ses ofte som en slags generalprøve på folketingsvalget, ikke mindst når det drejer sig om de store statsministerpartier. Men denne gang falder generalprøven måske sammen med premieren. På Christiansborg har der længe været spekuleret i, om statsminister Mette Frederiksen (S) kan finde på at udnytte muligheden til et samtidigt folketingsvalg, og det er et af de få valgrygter, der ikke uden videre kan afvises.

Alle partier anser principielt kommunalvalg for vigtige, men der er alligevel forskel. Mens det for de tre største borgmesterpartier er essentielt at klare sig godt ved kommunalvalgene, er der andre partier, der traditionelt kan score fine resultater til Folketinget, selvom det kommunalt går lidt sløjt.

I det følgende vil vi se nærmere på de ti partier, der både er opstillingsberettiget til næste folketingsvalg og repræsenteret i Folketinget i dag.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00