Det sker i EU: Så starter slaget om EU-pengene

OVERBLIK: Hvor mange penge skal der være i EU-kasserne i fremtiden, og hvad skal de bruges til? Det spørgsmål kommer til at dominere den første rigtige arbejdsuge i Bruxelles i det nye år, hvor også det nye bulgarske EU-formandskab for alvor skydes i gang.  

Bulgariens premierminister, den tidligere bokser Boyko Borissov, får fint besøg, når EU-spidserne kommer til Sofia i denne uge for at markere landets første EU-formandskab.
Bulgariens premierminister, den tidligere bokser Boyko Borissov, får fint besøg, når EU-spidserne kommer til Sofia i denne uge for at markere landets første EU-formandskab.Foto: /ritzau/AP/Angelo Carconi
Rikke Albrechtsen

Mandag 8. januar
Startskuddet til en af årets sværeste diskussioner lyder mandag, når EU-Kommissionen inviterer til en storstilet konference om EU’s næste syvårsbudget. Over to dage vil kommissionsformand Jean-Claude Juncker i selskab med økonomer, ministre, parlamentarikere og en hærskare af kommissærer ridse op, hvad de mener, EU skal bruge penge på efter 2020.

Michel Barnier, EU’s chefforhandler for Brexit, får besøg af manden, der om nogen repræsenterer briternes ønske om en exit fra Unionen, Nigel Farage fra UK Independence Party. Den tidligere UKIP-leder har i en video til sine følgere bedt om inspiration til, hvad han skal spørge Barnier om, og har lovet at tage de tre bedste spørgsmål med til Bruxelles.

Tirsdag 9. januar
EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker får middagsselskab af Polens nye premierminister, Mateusz Morawiecki. Det sker, efter EU-Kommissionen kort før jul valgte at gribe til EU-traktaternes helt tunge demokrativåben over for polakkerne. Aktiveringen af den såkaldte artikel 7 kan i sidste ende koste dem stemmeretten i EU-klubben. Det er indgreb i landets retsvæsen og mediefrihed, der i Kommissionens øjne bringer den polske regering på kollisionskurs med EU-værdierne. 

Onsdag 10. januar
På årets første møde blandt de 28 EU-kommissærer samler de op på de tidligere dages diskussioner om, hvad der skal ske med EU-finanserne efter 2020. Det bliver næstformand og budgetansvarlig Günther Oettinger, der kommer til at lede slagets gang. Debatten skal være med til at forme det udspil til det nye syvårsbudget, som skal ligge klar til maj.

Torsdag 11. januar
Det bulgarske EU-formandskab holder sin officielle åbningsceremoni i Sofia overværet af blandt andet hele EU-Kommissionen flankeret af formændene fra de øvrige EU-institutioner. Bulgarernes fokus vil ligge på blandt andet Balkan-landene, den digitale dagsorden og fremtidens EU-budget i det halve år, de sidder for bordenden.

I Europa-Parlamentet er der terrorfinansiering på menuen, når Udvalget for borgerrettigheder stemmer om nye muligheder for at indefryse aktiver, mens Miljøudvalget stemmer om nye grænser for hormonforstyrreren bisphenol A i fødevareindpakning.

Fredag 12. januar
EU-spidsernes besøg i Sofia fortsætter, blandt andet med et møde mellem kommissionsformand Jean-Claude Juncker og den bulgarske premierminister, Bojko Borisov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024