DF henter vælgere retur fra S

VÆLGERVANDRING: Dansk Folkeparti er godt på vej til at udligne de mange vælgere, partiet tabte til Socialdemokratiet tidligere i valgperioden, viser ny analyse af partiernes vælgervandringer. DF er ved at komme ud af skyggen fra Meld og Feld-sagen, vurderer kommentator.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Sagerne om EU-svindel har været den direkte anledning til at skifte for mange DF-vælgere. Men Mette Frederiksen havde slet ikke haft adgang til de utilfredse DF-vælgere, hvis S ikke havde strammet udlændingepolitikken.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Dansk Folkeparti har ikke alene fået stoppet blødningen af vælgere til Socialdemokratiet. Snart kan det måske være svært at se, der har været et sår.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller kan ses nederst på siden og må kun gengives efter aftale med Altinget.

Tabellerne skal læses lodret
Nettovandringer mellem to partier beregnes som, hvor mange vælgere der går fra det ene parti til det andet, minus hvor mange der går den modsatte vej. Vandringerne er justerede, så de passer både med valgresultatet i 2015 og med Altingets gennemsnit for hvert kvartal.

Der er endvidere taget højde for forekomst af sofavælgere, førstegangsvælgere og sidstegangsvælgere. Dvs. andel, som er død el. udvandret siden valget. Der antages uændret valgdeltagelse.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.100 stemmer.

Interviews er foretaget af Kantar-Gallup i perioden 1/4-18 til 30/6-18. I alt er det 9.386 interviews, som er med i analysen (ved ikke mv. fraregnet).

Oven på Meld og Feld-sagen med beskyldninger om fusk med EU-midler i efteråret 2016 flygtede mere end 40.000 DF-vælgere over til Socialdemokratiet – men siden er omkring 30.000 S-vælgere gået den anden vej igen og vil nu stemme på Dansk Folkeparti.

Den socialdemokratiske evne til at hente vælgere over fra blå til rød blok har tilsvarende været på retur siden 2017.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00