Analyse af 
Erik Holstein

Forliget, der bare skal lykkes

ANALYSE: Enhedslistens hovedbestyrelse er blevet stadig mere pragmatisk, og det er meget usandsynligt, den vil underkende et finanslovsforlig, ledelsen anbefaler. Til gengæld bliver et forlig mellem EL og regeringen helt anderledes svært næste år.
Johanne Schmidt- Nielsen udgør sammen med  gruppeformand Per Clausen og finansordfører Frank Aaen Enhedslistens forhandlergruppe i spillet om finansloven. Alle hører til den resultatorienterede fløj, der aktuelt står meget stærkt i partiet.
Johanne Schmidt- Nielsen udgør sammen med gruppeformand Per Clausen og finansordfører Frank Aaen Enhedslistens forhandlergruppe i spillet om finansloven. Alle hører til den resultatorienterede fløj, der aktuelt står meget stærkt i partiet. Foto: Signe Mie Jensen/Altinget.dk
Erik Holstein

Det er en fejltolkning at tro, at store dele af folketingsgruppen nu består af munkemarxistiske fundamentalister, der nægter ethvert kompromis. Tværtimod har flere af Enhedslistens "gamle mænd" baggrund i fagbevægel-sen, hvor betingelsen er, at det skal ende med aftaler med modparten.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget|Christiansborg

De, der forventede, at Thorning ville få en anarkistisk partner i Enhedslisten, ser ud til at blive lige så skuffede, som de, der forventede, at Fogh ville få en helt uregerlig partner i Dansk Folkeparti. For Enhedslistens surrealistiske valgsejr har styrket partiets pragmatiske fløj, og venstrefløjspartiet er ved at blive en fuldt operationel partner.

Finanslovsforhandlingerne startede med forpostfægtninger om den økonomiske ramme, der kan bruges til forskellige velfærdsinitiativer i bred forstand. Den faldt på plads lørdag, hvor Enhedslistens accepterede regeringens ramme.

Derefter var der åbnet for mere detaljerede forhandlinger, hvor en afgift på reklametryksager var det første delforlig, fulgt af en aftale om skærpet kontrol mod misbrug og underbetaling af udenlandsk arbejdskraft.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00