Gjerskov: Vi skal vælge vores kampe med omhu

INTERVIEW: Når Danmark overtager EU-formandsposten, bliver det fødevareminister Mette Gjerskov (S), der skal styre forhandlingerne om landbrugsreformen. Og det bliver en kompliceret opgave, siger fødevareministeren.
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) betegner de kommende forhandlinger om en ny landbrugsstøtteordning som "et kæmpe puslespil", hvor både Danmarks og EU's interesser skal tilgodeses.
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) betegner de kommende forhandlinger om en ny landbrugsstøtteordning som "et kæmpe puslespil", hvor både Danmarks og EU's interesser skal tilgodeses. Foto: Rune Johansen
Per Bang Thomsen

Hvis vi vælger vores kampe med omhu, får vi lettere ved at vinde dem.

Mette Gjerskov
Fødevareminister
Fakta
Når Danmark overtager EU-formandsposten den 1. januar 2012, bliver det fødevareminister Mette Gjerskov (S), der skal lede forhandlingerne om en ny landbrugsstøtteordning. Altinget | Fødevarer sætter frem til årsskiftet fokus på Danmarks holdning til den kommende landbrugsreform.
"Et kæmpe puslespil".

Sådan beskriver fødevareminister Mette Gjerskov (S) de forhandlinger, som hun skal lede i det nye år. Her overtager Danmark nemlig formandskabet for EU, og det er derfor Mette Gjerskov, der skal sidde for bordenden, når de indledende forhandlinger om en reform af EU's landbrugsstøtteordning skal skydes i gang.

Og det bliver en kompliceret dobbeltrolle, fødevareministeren kommer til at spille. På den ene side skal hun sikre sig, at EU-landendes forskellige og ofte spredte interesser i forhold til landbrugsstøtten bliver hørt. Men på den anden siden skal hun også sørge for, at de danske interesser ikke blive overskygget af diplomati og EU-fnidderfnadder.

"Det vil betyde, at vi fra Danmarks side skal være varsomme med hvilke principsager, vi går ud med. Vi har jo kun en vis portion goodwill at trække på, og som formandsland bliver vi nødt til at være troværdige. Jeg har allerede taget de første, politiske drøftelser med ordførerne, og hvis vi vælger vores kampe med omhu, får vi lettere ved at vinde dem," siger hun til Altinget | Fødevarer og bekræfter, at formandsposten kan sætte en stopper for en række danske ønsker under de indledende forhandlinger.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00