I årevis har Katja fået livet på Christiansborg til at glide. Nu skal hun vogte hærdede kriminelle 

I 11 år har Katja Holmboe Andersen arbejdet bag murene på Christiansborg. I den tid har hun oplevet, hvordan der er kommet mere pres på både politikere og administration. Nu skifter hun hverdagen som ekspeditionssekretær i Folketinget ud med en uddannelse som fængselsbetjent. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Fra ministerspørgsmål, udvalgsbetænkninger og pinlig orden i det administrative penalhus til fængselsmure og hærdede kriminelle. Efter 11 års sekretærkarriere med tre forskellige job takker Katja Holmboe Andersen af og forlader stillingen som ekspeditionssekretær i Folketingets udvalgssekretariat.

Senest har hun sammen med to kolleger haft ansvaret for at betjene Folketingets Retsudvalg.

Fra oktober tager den 37-årige HK’er så uddannelsen som fængselsbetjent i Kriminalforsorgen.

Fra den første strøtanke til den endelige beslutning om sit sporskifte er der gået et halvt års tid.

”Jeg har i længere tid - uden at det blev konkret - tænkt på at skifte retning i mit arbejdsliv. Det er så endt med, at jeg 1. oktober starter på uddannelsen som fængselsbetjent,” fortæller Katja Holmboe Andersen. 

Fra den første strøtanke til den endelige beslutning om sit sporskifte er der gået et halvt års tid.

De nye fremtidsplaner fik yderligere næring, efter at hun sammen med Retsudvalget deltog i en introduktion til Kriminalforsorgen og fængselsbetjentes arbejde.

”Kort efter begyndte jeg at lægge mærke til Kriminalforsorgens hvervekampagne med store TV-reklamer, som fik mig til at kigge lidt mere seriøst på, hvad det er, det egentlig handler om. Så jeg blev enig med mig selv om, at jeg skulle søge ind på uddannelsen og så tage den derfra. For jeg var jo slet ikke sikker på at blive optaget,” siger Katja Holmboe Andersen.

Indsatte er mennesker under pres

Hun erkender, at det er et stort spring at forlade en prestigefyldt arbejdsplads som Folketinget til fordel for jobbet som fængselsbetjent.

”Christiansborg er jo et fantastisk spændende arbejdssted. Men jeg kunne mærke, at skulle der ske noget, skulle det være noget helt andet. Omvendt kunne jeg slet ikke forestille mig at søge et HK-job i en anden virksomhed. Der ville jeg nok komme til at savne Christiansborg for meget. For jeg er jo på ingen måde ked af eller utilfreds med at være herinde,” siger Katja Holmboe Andersen.

Det, der så også tiltalte mig, var, at det er et arbejde, hvor man er tæt på mennesker, hvor jeg forhåbentlig kan se, at jeg gør en reel forskel. At jeg kan gøre noget positivt for at hjælpe et andet menneske.

Katja Holmboe Andersen
Elev på fængselsbetjentuddannelsen

Katja Holmboe Andersen har hverken kæreste eller børn. Så skulle der ske noget, skulle det være snart, understreger hun.

”Det, der så også tiltalte mig, var, at det er et arbejde, hvor man er tæt på mennesker, hvor jeg forhåbentlig kan se, at jeg gør en reel forskel. At jeg kan gøre noget positivt for at hjælpe et andet menneske. Og så er det aktivt arbejde, hvor du kommer ud og får rørt dig noget mere.”

Hun har flere gange fået spørgsmål og kommentarer fra familie, venner og kolleger, om ikke hverdagen som fængselsbetjent kan være både fysisk og psykisk hårdt - og måske endda potentielt farligt. 

”Jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker. Det er jo et lidt andet klientel, jeg kommer til at arbejde med. Jeg kan jo risikere at skulle håndtere personer, der har begået økonomisk kriminalitet, voldtægtsforbrydere, pædofile og mordere,” siger Katja Holmboe Andersen.

Mens Katja har fotoaftalen med Altingets fotograf, hilses der på en del, snart eks-kolleger. Hun har også sin computer og adgangskort med i en folketingettaske, der skulle afleveres efter aftalen.
Mens Katja har fotoaftalen med Altingets fotograf, hilses der på en del, snart eks-kolleger. Hun har også sin computer og adgangskort med i en folketingettaske, der skulle afleveres efter aftalen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck

”Men jeg har også indtrykket af, at der er et fantastisk samarbejde og sammenhold mellem fængselsbetjentene, og at man har hinandens ryg, hvis man kommer ud i farlige situationer. Men jeg er ret sikker på, man kommer langt med en ordentlig tone og kommunikation. Personer, der sidder i fængsel, er jo under et stort pres. Det er i sidste ende bare mennesker, som er endt i en frustrerende situation,” siger hun.

Politikere på de sociale medier

Efter 11 års arbejde bag Christiansborgs mure har Katja Holmboe Andersen fra første eller andet parket været vidne til, hvordan det politiske og parlamentariske arbejde i Folketinget har forandret sig. Og ja, der er kommet mere pres på politikere og embedsmænd, fortæller hun.

”Udover, at politikerne gør et kæmpe stykke arbejde i salen og i udvalgene, så er det som om, at der er en stigende forventning til, at politikerne er tilgængelige på de sociale medier. Men jeg tror nu, at mange politikere hellere vil bruge deres tid på noget andet end at skrive opslag på Instagram.”

”Der er også øget pres på partiansatte og folk, der er ansat i administrationen herinde. Der bliver leveret et kæmpe stykke arbejde, hvor der tidligere måske har været bedre tid til fordybelse,” slutter hun.

Katja Holmboe Andersen starter sin uddannelse som fængselsbetjent i oktober. Til januar starter hendes første praktikforløb i Vestre Fængsel i København.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00