I bagklogskabens klare lys

INTERVIEW: Jeg tror ikke, nogen i 2004 forestillede sig, at et EU-land ville løbe i problemer for at have et optjeningsprincip for sine velfærdsydelser, siger tidligere minister Claus Hjort Frederiksen (V). Han mener, man er nødt til at lade sig guide af, hvad der er rimeligt.
I bagklogskabens klare lys burde Danmark have arbejdet for flere undtagelser fra EU's forordning, siger Claus Hjort Frederiksen.
I bagklogskabens klare lys burde Danmark have arbejdet for flere undtagelser fra EU's forordning, siger Claus Hjort Frederiksen.Foto: Pressefoto
Morten ØyenErik Holstein

Vi vurderede ikke dengang, at det ville udvikle sig, som det har udviklet sig. At der ville falde de domme fra EU-Domstolen, som er faldet. Andet svar kan jeg jo ikke give.

Claus Hjort Frederiksen (V)
Daværende beskæftigelsesminister
Fakta

EU-Kommissionen rettede i 2013 henvendelse til Danmark om anvendelsen af optjeningsprincippet i forhold til børnechecken, da Kommissionens opfattelse er, at princippet er i strid med det såkaldte "sammenlægningsprincip" i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 883/2004 af 29. april 2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger.

Danmark tilsluttede sig forordningen efter den var behandlet på lukkede møder i Europaudvalget. Først i 2006 blev møder og referater fra Europaudvalget åbnet for offentligheden.

Når Danmark skal ændre sine regler for udbetalingen af børnechecken til EU-borgere sker det med henvisning til en EU-forordning fra 2004.

Tilslutningen skete under den daværende VK-regering, og ifølge tidligere beskæftigelses- og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var det dengang ikke muligt at gennemskue, hvad forordningen fik af konsekvenser.

”EU-retten er jo ret dynamisk og har udviklet sig med nogle domme de seneste par år. Jeg tror sådan set ikke, at der var nogen som forestillede sig i 2004, at man ikke kunne have et optjeningsprincip for sine velfærdsydelser,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Umuligt at forudse
Er det ikke rigtigt, at for eksempel Folkebevægelsen mod EU advarede mod en udvikling, hvor EU bestemmer over de danske sociale ydelser?

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00