Indvandring fremmer minimalstaten

Indvandring og socialt velfærd er hinandens modsætninger. Fogh skal nok få sin minimalstat foræret, skriver Altingets redaktør, der har været til symposium med professor Niels Kærgård hos debat-banden CEPOS.
Rasmus Nielsen

Udviklingen vil accelerere ved at bringe flere økonomiske fakta ind i udlændingedebatten.

Rasmus Nielsen
Redaktør, Altinget
INDERST INDE ØNSKER Venstres formand, statsminister Anders Fogh Rasmussen jo stadig den såkaldte minimalstat, han har skrevet om. Ganske vist går hans regeringer den modsatte vej ved at ansætte flere i den offentlige sektor – men samtidig sker der noget i samfundet, der på 10-20 års sigt vil skrælle lag af den danske velfærdsmodel.

Det er indvandrerne, der indirekte vil hjælpe Fogh med at slanke det danske system. Som bekendt er det under hastig forandring, hvem der bor på det danske landkort – om tyve år vil mere end hver tiende være indvandrere eller efterkommere fra mindre udviklede tredjelande. Og tallet vil blive ved med at stige, selv om udlændingepolitikken blev strammet fra 2001.

Den tidligere overvismand, professor Niels Kærgård, der er medlem af regeringens Bonnerup-udvalg om integration, talte ved et såkaldt frokostsymposium i tænketanken CEPOS forleden.

Med knastør saglighed og lune fremførte han en økonomisk teori, der siger, at jo mere åbent er samfund er overfor indvandring, desto mere præget af ulighed vil det være. Læs: Stor lønspredning, lave og få sociale ydelser osv.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00