Kenneth Thue: Historisk set har stemmespild ramt rød blok hårdest

KOMMENTAR: Blå blok risikerer et vildt firedobbelt stemmespild af den seriøse slags. Men hvad er stemmespild? Udgør det et demokratisk problem? Og bør Folketinget i så fald ændre lovgivningen for at gøre danske valg mere demokratiske? Det ser Kenneth Thue Nielsen nærmer på her.

Stemmespild handler i al sin enkelhed om, at hvis du stemmer på et parti, der ikke får stemmer nok til at komme i Folketinget – ja, så er din stemme spildt, når det endelige resultat af valget gøres op. Du får dermed ingen indflydelse på, hvordan mandaterne fordeles i Folketinget.

Modsat ved europaparlamentsvalg og kommunal-/regionsrådsvalg er det ikke tilladt at indgå valgforbund ved folketingsvalg. Ved at indgå valgforbund med et eller flere andre partier er det ellers muligt at mindske risikoen for stemmespild.

Vi så et skoleeksempel på dette ved det nylige valg til Europa-Parlamentet. Her fik Radikale to mandater med 10,1 procent af stemmerne, mens Dansk Folkeparti blot fik et enkelt mandat med 10,7 procent af stemmerne. Forklaringen på dette er, at Radikale var i valgforbund med Alternativet, som ikke fik nok stemmer til sit eget mandat. Derfor kunne Radikale bruge stemmerne til at sikre sig det andet mandat til EU-Parlamentet. Dansk Folkeparti havde ikke indgået valgforbund med andre partier.

Login