København skiftes ud med bibelbæltet: Fuglede skal genrejse Venstres højborg mod vest

INTERVIEW: Kredsens kristne værdier og det store venstrebagland var et trækplaster for Mads Fuglede, der nu skal bevise, at Ringkøbing-Skjern igen kan blive Venstres højborg.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Lejligheden i hjertet af København i gåafstand fra Slotsholmen skiftes ud med et nyt liv i Vestjylland, pendling og telefonmøder i bilen.

Men det er ikke blot hverdagens rammer, der forandres, når folketingsmedlem for Venstre Mads Fuglede skifter folketingkreds fra Gladsaxe til Ringkøbing-Skjern.

Med sit skifte forlader han et hovedstadsområde, hvor vælgerne i høj grad er røde, og hvor han som udlændinge- og integrationsordfører har talt mest om udfordringerne med ghettoer, kvoteflygtninge og fejlslagen integration. I stedet ankommer han nu til en egn, hvor næsten hver tredje stemmer Venstre, hvor udlændinge og integration ikke er et varmt emne ved middagsbordet, men hvor der i stedet tales om Gud.

Netop de kristne værdier spillede en rolle, da han valgte at gå efter at blive folketingskandidat i den eftertragtede Ringkøbing-Skjern-kreds. Det fortæller han til Altinget, som fanger ham, mens han er i færd med det, der snart bliver hans nye hverdag, nemlig at pendle til København fra Ringkøbing-Skjern.

Fakta

Blå bog: Mads Fuglede

Født 23. august 1971

Parlamentarisk karriere

  • Folketingsmedlem for Venstre i Københavns Omegns Storkreds fra 5. juni 2019.
  • Midlertidigt folketingsmedlem for Venstre i Københavns Omegns Storkreds (stedfortræder for Jakob Engel-Schmidt) fra 5. oktober 2017 – 5. juni 2019.

Uddannelse

  • Cand.mag. i historie og filosofi, Aarhus Universitet, 2004.
  • Student, Dronninglund Gymnasium, 1989. 

Tidligere beskæftigelse

  • Fast kommentator indenfor amerikansk politik og ved de amerikanske præsidentvalg i 2008 og 2012 og medvært for det amerikanske præsidentvalg i 2016 hos TV 2 fra 2006
  • Underviser i international politik og amerikansk politik, ved diverse højskoler og universiteter, fra 1998 til 2014. 
Privat bor han sammen med kæresten Maria Worm, og parret har sammen sønnen Johannes. 

Kilde: Folketinget

Jeg opfatter ikke Kristendemokraterne som noget særlig borgerligt parti længere. Som parti har de bevæget sig meget mere indover midten. Så jeg håber, at de får et godt valg, men jeg håber også, at borgerlige vælgere stemmer på borgerlige partier i højere grad end på Kristendemokraterne.

Mads Fuglede (V)

”Da det på et tidspunkt viser sig, at man i Ringkøbing-Skjern er interesseret i mig som politiker, tager jeg det med hjem til Maria (Mads Fugledes kæreste, red.) og siger: nu skal du høre, den her mulighed forefindes. Det er en kreds, der passer godt til mig værdimæssigt, det er en kreds med et utrolig stærkt venstredna, og det er en kreds, hvor jeg tror, at vi kan finde det, som vi leder efter som familie.”

Genrejsningen af højborgen
Det er nok ikke kun familielivet i det jyske og de kristne værdier, der har tiltrukket Mads Fuglede. I Vestjylland kan han formentlig også øge chancerne for genvalg til Folketinget. Det er ikke uden grund, at han måtte kæmpe mod tre modkandidater om at få lov til at komme øverst på stemmesedlerne i Ringkøbing-Skjern. Kredsen har historisk set været hjemsted for utallige venstrevælgere.

Fakta

Venstres opbakning i Ringkøbing-Skjern

2019: 31,6 procent
2015: 34,7 procent
2011: 41,2 procent
2007: 41,5 procent 

Den nuværende valgkreds blev til i forbindelse med strukturreformen, og den bestod fra 2017 af hele Ringkøbing-Skjern kommune. Det betød, at den gamle Ringkøbingkreds afgav Lemvig, Ulfborg-Vemb og Trehøje, men den modtog samtidig den vestlige del af den gamle Skjernkreds, hvilket var Skjern og Egvad. 

Kilde: kmdvalg.dk

Jeg er meget glad for Folkekirken og en meget flittig bruger af den, og det har betydet utroligt meget for mig, at det er værdier, der betyder meget i kredsen, det skal jeg ærligt indrømme.

Mads Fuglede (V)

Ved folketingsvalget i juni 2015 var den vestjyske kreds det sted i landet, hvor Venstre fik procentvis flest stemmer. Mere end hver tredje stemme i kredsen gik til Venstre. Går du længere tilbage, har Venstre ved forrige folketingsvalg fået mere end 40 procent af stemmerne i kredsen.

Men i 2019 gik Venstre tilbage i kredsen på trods af en fremgang til partiet på landsplan, og partiets nye højborg var pludselig sydpå i Vardekredsen. Venstre havde fået en ny kandidat, Kenneth Mikkelsen, efter kredsens flerårige folketingsmedlem, Esben Lunde Larsen, året forinden havde meddelt, at han stoppede i dansk politik.

Den nye kandidat kunne dog ikke mobilisere samme opbakning fra vælgerne i kredsen. Kenneth Mikkelsen blev blandt andet kritiseret for ikke være en lokal kandidat, ligesom Esben Lunde Larsen havde været det, fordi han boede 15,2 kilometer fra kommunegrænsen i nabokommunen Herning.

Potentielt kan valgkredsen være lig med et sikkert genvalg til Folketinget for Mads Fuglede. Men det kræver, at han kan løfte den opgave, som den tidligere kandidat ikke kunne.

Hvordan vil du genvinde det tabte terræn?
”Jeg tror, nøglen er at få et godt samarbejde med borgmesteren (Ringkøbing-Skjerns V-borgmester, Hans Østergaard, red.). Det er jeg allerede begyndt på. Og så gælder det om at give folk en fornemmelse af, at der både lokalt og i Folketinget er et samarbejde, hvor man forsøger at passe godt på Ringkøbing-Skjern og udvikle kommunen.”

”Hvis man kan lykkes med at give et indtryk af, at man med Venstre både får en borgmester og et folketingsmedlem med indflydelse, så tænker jeg, at opbakningen kommer af sig selv.”

Allerede nu vil Mads Fuglede begynde at mødes med Hans Østergaard hver 14. dag for at sikre samarbejdet på tværs af kommunen og Folketinget.

Den kristne konkurrence
Venstres tabte terræn i kredsen skyldes dog med stor sandsynlighed også en stærk konkurrent i form af en mand ved navn Kristian Andersen.

Han er Kristendemokraternes lokale folketingskandidat, og som bosiddende i kommunen og bekendende kristen havde han gode forudsætninger for at appellere til Esben Lunde Larsens tidligere vælgere. Og det lader til, at det lykkedes. I 2019 fik Kristendemokraterne 16,4 procent af stemmerne i Ringkøbing-Skjern, hvilket er en stigning på næsten ti procentpoint i forhold til valget i 2015, hvor partiet fik 6,5 procent samme sted.

Den store fremgang udløste næsten en plads i Folketinget. Kristian Andersen var 191 stemmer fra at vinde et kredsmandat i Vestjylland, hvilket ville have givet Kristendemokraterne adgang til Folketinget, selvom partiet ikke nåede over spærregrænsen på landsplan.

Kristendemokraternes greb i Ringkøbing-Skjern bekymrer dog ikke den nye folketingskandidat. Mads Fuglede ser nemlig ikke Kristian Andersen som en rival

”Han er et menneske med nogle rigtig gode værdier, og jeg håber, at han får et rigtig godt valg, og det håber jeg egentlig også, at hans parti gør. Men jeg opfatter ikke Kristendemokraterne som noget særlig borgerligt parti længere. Som parti har de bevæget sig meget mere indover midten. Så jeg håber, at de får et godt valg, men jeg håber også, at borgerlige vælgere stemmer på borgerlige partier i højere grad end på Kristendemokraterne.”

Føler sig hjemme i bibelbæltet
Det er ikke uden grund, at Kristendemokraterne sætter deres lid til vælgerne i Ringkøbing-Skjern. Kredsen er placeret i det, som nogle vil betegne som det danske bibelbælte. I denne del af landet bor en del såkaldte bekendende kristne, hvoraf flere af dem er med i Indre Mission eller Luthersk Mission, og stod det udelukkende til denne kreds ville Kristendemokraterne altid komme over spærregrænsen.

Derfor er det heller ikke uvæsentligt, at Mads Fuglede ikke blot følger op på sit løfte til de lokale venstrefolk og får adresse i kredsen. Med ham får de nemlig også en kandidat, der lig med deres tidligere lokale mand, Esben Lunde Larsen, ikke lægger skjul på, at kristendommen fylder en stor del i hans liv.

”Jeg er meget glad for Folkekirken og en meget flittig bruger af den, og det har betydet utroligt meget for mig, at det er værdier, der betyder meget i kredsen, det skal jeg ærligt indrømme. Det ægtepar, Gudrun og Bent, der oprindeligt fik mig til at få interesse for Vestjylland, er også nogen, som jeg kender fra en kristen kontekst, så det fylder meget for mig.”

”Det er nok også derfor, at Kristendemokraterne står så stærkt derude, fordi de der værdier betyder meget for mange mennesker i kredsen, og det glæder mig, for det at have et kristent livssyn er noget, jeg sætter pris på, når jeg møder det i politik.”

”Og jeg ville selv stemme efter det, skal jeg være ærlig at sige.”

Er det også noget, der spiller en rolle i dit politiske arbejde?
”Ja, men ikke sådan, at man sidder og bladrer i biblen eller ringer til præsten. Men det er et fundament, som man står på. Ligesom det også påvirker en, hvis man har brugt hele sit liv i spejderbevægelsen, inden man går ind i politik."

”Man får nogle værdier med sig, ud fra den baggrund man har. Og jeg opfatter min kristelighed som det allervigtigste i mit værdikompleks. Det er jeg meget på det rene med.”

I Vestjylland taler de ikke meget om bandekriminalitet
Mens de kristne værdier får en del spillerum i Vestjylland, tales der noget mindre om nogle af de emner, som Mads Fuglede dagligt beskæftiger sig med som udlændinge- og integrationsordfører.

Ghettoer, bandekriminalitet og mislykket integration har været en naturlig del af dagsordenen, når han skal tale på vegne af både sit parti og sin gamle kreds i Gladsaxe. Men nu er det en anden del af udlændingepolitikken, som han skal have fokus på, når han skal løfte Ringkøbing-Skjerns udfordringer.

”I Ringkøbing-Skjern er det at få kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til kredsen utroligt vigtigt, og det er en af de kredse i Danmark, hvor der bor mest udenlandsk arbejdskraft overhovedet.”

Er der færre integrationsproblemer i Vestjylland?
”Dem er der simpelthen ikke ret mange af. Det er ikke det, man går og taler om. Og bandekriminalitet er heller ikke noget, der fylder så meget."

Ifølge ham er der rigelig med andre udfordringer at tage fat på i den nye kommune foruden opgaven med udenlandsk arbejdskraft. De spænder vidt fra vilkårene for turismeerhvervet, et nærtforestående Brexit og dets konsekvenser for fiskeriet samt lokale uddannelser.

”Ringkøbing-Skjern er en af de største industrikommuner vi har i Danmark med 8.000 industriarbejdspladser og mange rigtig store industriproduktionsvirksomheder, og det at uddanne og fastholde arbejdskraft er ufattelig vigtigt for, at de industrier overhovedet kan eksistere.”

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår Mads Fuglede rykker mod vest sammen med sin kæreste Maria og sønnen Johannes. Men lejligheden på Christianshavn er sat til salg, og familien er i fuld gang med at finde ud af, hvor de gerne vil bo.

Har I tænkt over, hvor I skal bo henne i kredsen?
”Det har vi gjort os mange tanker om, og alle mine forslag er blevet afvist. Det er sådan vi ligger med det. Men jeg har ligesom indset, at sådan er spillereglerne. Som Maria har formuleret det: Det er en fælles beslutning, hvor du ikke har stemmeret.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

0:000:00