Køn, alder og uddannelse: Sådan ser partiernes vælgerprofiler ud

VÆLGERE: De unge er vilde med LA og Alternativet, de ufaglærte søger mod Dansk Folkeparti, og køn er mere end nogensinde definerende for partivalg. Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler, som peger mod et polariseret politisk landskab. 

Engang fordelte kvinder og mænd sig nogenlunde lige mellem blokkene. I dag er kvinderne udpræget røde, mens mændene er blå. 
Engang fordelte kvinder og mænd sig nogenlunde lige mellem blokkene. I dag er kvinderne udpræget røde, mens mændene er blå. Foto: Marie Hald/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Den unge generation har kastet et politisk anker, som er så tydeligt og anderledes end de forrige generationer, at det kan vende op og ned på sammensætningen af Folketinget.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, Københavns Universitet

Køn, alder og uddannelse er mere end nogensinde afgørende for krydset i stemmeboksen.

Til gengæld betyder erhvervsklasse – om man er arbejder, funktionær eller selvstændig – langt mindre for partivalg end førhen.

Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af næsten 11.000 Gallupinterviews.

Dokumentation

Om undersøgelsen

Interviews foretaget af Kantar-Gallup i perioden 1/1-18 til 31/3-18. I alt er det 10.812 interviews med i analysen (fraregnet "ved ikke"-svar). Undersøgelsen kan citeret som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget.dk”.

Tallene i 'Alle'-boksen i første graf bygger på Risbjerg-snittet for marts 2018.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00