Analyse af 
Erik Holstein

Korankrisen er en forvrænget udgave af Muhammedkrisen

Korankrisens essens er den samme som under Muhammedkrisen, men slagmarken er langt mere ugunstig i kampen for ytringsfrihed og religionskritik. For SVM-regeringen er de udenrigspolitiske omkostninger det afgørende, og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har været alt andet end principiel i sine udtalelser.

Danske Patrioter er en lille udbrydergruppe fra Rasmus Paludans Stram Kurs, men den mikroskopiske gruppering har formået en få opmærksomhed helt ude af proportioner med dens størrelse.
Danske Patrioter er en lille udbrydergruppe fra Rasmus Paludans Stram Kurs, men den mikroskopiske gruppering har formået en få opmærksomhed helt ude af proportioner med dens størrelse.Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Aldrig har så få fået så meget opmærksomhed for så lidt.
En parafrase af et Churchill-citat kan med lidt god vilje bruges til at beskrive de såkaldte ”Danske Patrioters” koranafbrændinger de seneste uger.
Kun få promille af danskerne sympatiserer med den højreekstremistiske gruppering, men alligevel har de formået at skabe en udenrigspolitisk krise, få regeringen til at varsle et omstridt indgreb, og oppositionen til højre og venstre til at angribe regeringen i stærke vendinger.

Muhammed-krisen i 2005-2006 var i praksis utrolig svær at håndtere for den daværende VK-regering med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) i spidsen. Men den var på den principielle plan en ”ren” konflikt: Tegningerne i Jyllands-Posten – og senere i Charlie Hebdo – skrev sig ind i en århundreder gammel europæisk tradition for religiøs satire, og islamisternes trusler mod bladtegnerne blev for mange et wake-up call.

Anderledes med den aktuelle korankrise: Afbrænding af religiøse bøger hører ikke til stolte europæiske traditioner og er med forskellige begrundelser forbudt i flere europæiske lande. Derfor ville et forbud for afbrænding af koraner, bibler og toraher isoleret set være ret uproblematisk.

Problemet er, at det netop ikke kan ses isoleret.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00