LA: Tid til rationel EU-politik

INTERVIEW: EU-politikken er fuld af automatreaktioner, hvilket senest har fået det danske EU-flertal til at tilslutte sig en finanspagt uden nogen rationel grund. Det siger Merete Riisager (LA), som her også fortæller om partiets britiske EU-inspiration.
Morten Øyen
I en tid, hvor økonomien fylder alt i diskussionerne om EU, er det bemærkelsesværdigt, at det "gamle" EU-politiske flertal er så rørende enige, som tilfældet er. Fra SF til Venstre og Konservative står partierne i øjeblikket sammen om at tilslutte sig en finanspagt, ingen af partierne sandsynligvis ville støtte, hvis de agerede lige så rationelt i EU-politikken, som partierne gør, når det drejer sig om andre områder.

Det mener Liberal Alliancen, der mere og mere er ved at blive en base for borgerlige EU-skeptiske vælgere, som mener Venstre og Konservative har det med per automatik at følge alt, som kommer fra EU. I weekenden afholder partiet landsmøde - i samme uge, som der er EU-topmøde, hvor finanspagten skal underskrives af stats- og regeringscheferne.

"Finanspagten er til, for at eurolandene skal stramme deres økonomier op, og det kan de jo vedtage, hvis de vil. Men der er for Danmark, som står uden for euroen, ingen rationel grund til at gå ind i det," siger Liberal Alliances EU-ordfører Merete Riisager.

Venstre fralægger sig ansvar
Ifølge Liberal Alliance er det særligt bemærkelsesværdigt, at Venstre ønsker at tilslutte sig pagten - for hvorfor ønsker et liberalt parti, at det er EU, der skal sætte rammen for den økonomiske politik og ikke Danmark selv?

"Det er mig en gåde, at Venstre har lyst til at pantsætte sine politiske handlemuligheder i EU. Jeg finder det simpelthen mærkværdigt, at de ikke sætter borgernes rettigheder til at vælge en anden politik end Bruxelles' og politikernes handlefrihed lidt højere end det."

Fakta
Liberal Alliance holder lørdag den 3. marts landsmøde i Tivolis Congress Center i København. Altinget | Christiansborg vil i næste uge følge op på partiets landmøde. 

Merete Riisager understreger, at Liberal Alliance ikke er et EU-modstander-parti. Danmark har en klar interesse i at være med i EU, det indre marked og præge den internationale debat om demokrati. Men man skal samtidig turde sige fra, når de løsninger, som kommer fra EU, ikke er fremmende for Danmark. Og det er finanspagten ikke, mener Liberal Alliance.

Liberal kickstart
Finanspagten er jo ellers klassisk borgerlig politik med orden og balance i økonomien. Hvorfor kan I ikke støtte det?

Det handler ikke om at være paranoid over alt, som kommer fra EU. Det handler om rationelt at vurdere, om det er en ønskelig udvikling. Jeg har stor sympati for Storbritannien, der sætter spørgsmålstegn ved, om det er den rigtige udvikling, vi er inde i, og diskuterer, om der er andre veje.

Merete Riisager
EU-ordfører (LA)

"Vi er nok det parti i Folketinget, der ønsker den strammeste finanspolitik. Men vi vægter det meget højt, at borgerne demokratisk skal kunne vælge andre veje. Og så skal de valgte folketingsmedlemmer have mulighed for at føre den politik, de er valgt på, og som, de mener, er den rette. Der er ingen grund til at lægge bånd på det," siger Merete Riisager.

Hun hæfter sig ved, at regeringen fastholder, at Danmark stadig kan føre den økonomiske politik, der føres. Men meget tyder alligevel på, at en "socialdemokratisk kickstart" i fremtiden vil blive meget problematisk. På samme måde vil en "liberal kickstart" være vanskelig at få støtte til fra Bruxelles-bureaukraterne.

"Vi ønsker mærkbare skattelettelser, der skal føre til vækst. Men det vil også betyde, at vi på kort sigt kan være nødsaget til at videreføre noget af den gæld, som er blevet opbygget. Med finanspagten bliver det politiske handlemuligheder bare mindre."

Den britiske inspiration
Partiet lægger ikke skjul på, at de er meget inspirerede af de britiske konservative, der har en noget kritisk tilgang til EU. England valgte at sige fra over for finanspagten, og den beslutning har man stor respekt for i Liberal Alliance.

For et par uger siden var Merete Riisager og partiformand Anders Samuelsen også i London på en studietur, hvor de besøgte konservative politikere og tænketanke. Og i øjeblikket står også en åben invitation til at besøge partiet og dets gruppe i Europa-Parlamentet.

"Den britiske EU-debat er faktisk mere nuanceret og levende end den danske. Derovre diskuterer man i høj grad, hvor det er, EU skal bevæge sig hen, og hvordan Storbritannien skal involvere sig i udviklingen i forhold til sine interesser," siger Merete Riisager.

Hun mener, Danmark kan lære meget af debatten i Storbritannien.

"Det handler ikke om at være paranoid over alt, som kommer fra EU. Det handler om rationelt at vurdere, om det er en ønskelig udvikling. Jeg har stor sympati for Storbritannien, der sætter spørgsmålstegn ved, om det er den rigtige udvikling, vi er inde i, og diskuterer, om der er andre veje," siger Merete Riisager. 

Hvis I bliver valgt til Europa-Parlamentet næste gang, skal I så sidde i den liberale gruppe med Venstre og Radikale, eller skal I sidde ovre i gruppen hos de britiske konservative?

"Vi vil naturligvis gå efter at få en valgt. Men det har vi ikke afgjort endnu. Det vil vi først se rigtigt på, når vi kommer tættere på valget."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00