Analyse af 
Erik Holstein

Menneskerettigheder hindrer ikke udvisninger

ANALYSE: Menneskerettighedsdomstolen har tidligere accepteret hårde udvisningsdomme, men den danske Højesteret har spillet sit eget spil.
Den europæiske menneskerettighedskonvention vægter ikke kun den kriminelles rettigheder, men tager også hensyn til statens ret til at forsvare sine borgere mod farlig kriminalitet.
Den europæiske menneskerettighedskonvention vægter ikke kun den kriminelles rettigheder, men tager også hensyn til statens ret til at forsvare sine borgere mod farlig kriminalitet.
Erik Holstein
Foto:
Foto:
Fakta

Den europæiske menneskerettighedskonvention blev i 1992 implementeret i dansk lovgivning.

Det betyder, at Højesteret kan skride ind, hvis den danske lovgivning krænker menneskerettighederne, som de er defineret i konventionen. Men Højesteret har kun kompetence til at annullere en udvisningsdom, hvis det er oplagt, at Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg vil nå til samme resultat. 

Hvis Højesteret går videre end Menneskerettighedsdomstolen, overskrider Højesteret sine beføjelser.  


Kilde: Altinget.dk

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) planer om at udvise bevæbnede udenlandske statsborgere vil næppe blive torpederet af Menneskerettigheds-domstolen i Strasbourg. For der er eksempler på, at domstolen har anlagt en meget streng praksis over for kriminelle, der er "til fare for den offentlige tryghed".

Til gengæld vil en hårdere udvisningspraksis kræve et politisk opgør med den danske Højesterets "aktivistiske" praksis, der flere gange tidligere har undermineret intentionerne med Folketingets lovgivning.

Proportioner mellem forbrydelse og straf
I modsætning til, hvad man til tider kan få indtryk af i den offentlige debat, tager den europæiske menneskerettighedskonvention ikke kun hensyn til den kriminelles rettigheder. Konventionen forsøger derimod at afveje den dømtes rettigheder og forbrydelsens alvor med statsmagtens ret og pligt til at forhindre forbrydelser.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024