MFere glade for udstrakt brug af lobbyister

LOBBYISME: Ny undersøgelse af danske folketingspolitikeres forhold til lobbyister viser, at de folkevalgte i stor stil bruger lobbyister i deres politiske arbejde. Og det er de glade for at gøre.
Godt hver tredje politiker mødes med lobbyister flere gange om ugen.
Godt hver tredje politiker mødes med lobbyister flere gange om ugen.Foto: Colourbox.dk

Således mener 90% af deltagerne i undersøgelsen, at lobbyisternes tilstedeværelse på Slotsholmen er gavnlig for den politiske udvikling, ganske simpelt fordi lobbyisterne bringer helt afgørende information med sig

Troels Johannesen
Journalist
Fakta

Om undersøgelsen
Artiklen bygger på en undersøgelse blandt Folketingets medlemmer om deres forhold til lobbyister. Den er foretaget af Altinget.dk og Dansk Journalistforbund gennem elektronisk spørgeskema udsendt i maj/juni 2011.

40 % - svarende til 73 medlemmer af Folketinget - besvarede undersøgelsen inden deadline. Den partimæssige fordeling blandt deltagerne er følgende: Socialdemokraterne 29 %, SF 22 %, Dansk Folkeparti 16 %, Venstre 12 %, Konservative 8 %, Radikale 8 %, Enhedslisten 4 %. Ingen medlemmer fra Liberal Alliance eller Kristendemokraterne har deltaget i undersøgelsen.

Kun partiet Venstre er signifikant underrepræsenteret i forhold til Folketingets mandattal, mens SF er overrepræsenteret.


Kilde: Altinget.dk

Af Troels Johannesen

I den måske største undersøgelse af danske folketingspolitikeres brug af lobbyister til dato har Altinget.dk og Dansk Journalistforbund sat fokus på, hvordan politikerne selv forholder sig til repræsentanter fra virksomheder og organisationer, der forsøger at påvirke politikerens meningsdannelse.

Det er i høj grad godt nyt for de lobbyister, der forsøger at komme til orde over for politikerne for at fremme deres sag i form af påvirkning af lovgivning og politisk dagsordensættelse.

Ud af de 179 folketingsmedlemmer har 40% deltaget i undersøgelsen, og blandt de deltagende er der i vid udstrækning enighed om, at lobbyisternes tilstedeværelse i den politiske proces er på sin plads og meget nyttigt for den enkelte politiker. Derfor bliver repræsentanter fra virksomheder og organisationer også budt velkommen på Borgen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00