Debat

Øgede tegn på ulighed

Uddrag af lederen "Polarisering - øgede tegn på ulighed i Danmark" i Politiken i dag om regeringens stiltiende accept af øget ulighed.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Familien Danmark er ikke, hvad den har været. Nu er den tilsyneladende splittet i to udgaver - enten ved muffen, hvor den bader sig i forbrugsgoder, ferierejser og friværdi, eller også i en så overhængende pengenød, at det kan være umuligt at skrabe sammen til næste måneds husleje.

Politiken
På lederplads
DE SENEST tilgængelige tal siger, at 3.985 lejere i 2004 mistede deres bolig, fordi de måtte sættes ud af lejligheden med fogedens hjælp. Det er en stigning på mere end 1.000 lejere, eller cirka 36 procent, i forhold til 2002. Bag tallene gemmer der sig en meget barsk dansk virkelighed.

Mere end 10 gange i døgnet gennemførtes der altså sidste år her i landet en aktion, hvor kongens foged måtte træde til og sørge for, at lejere, som er ude af stand til at betale huslejen, ikke blev boende i deres lejlighed. Og tallet for 2005 kan ifølge en række boligforeninger let vise sig at være større.

Det er imidlertid ikke blot selve stigningen, der er bekymrende. For tallene dækker også over en anden foruroligende udvikling. Mens det tidligere især var enlige mænd med misbrugsproblemer, som blev sat på gaden, udgør børnefamilierne nu en voksende del af den ramte gruppe.

Men når den første ubehagelige overraskelse over tallene har fortaget sig, kan man desværre også konstatere, at der synes at være tale om en bekræftelse af en generel tendens i det danske samfund. Den økonomiske polarisering synes for alvor at have meldt sig. (...)

Familien Danmark er ikke, hvad den har været. Nu er den tilsyneladende splittet i to udgaver - enten ved muffen, hvor den bader sig i forbrugsgoder, ferierejser og friværdi, eller også i en så overhængende pengenød, at det kan være umuligt at skrabe sammen til næste måneds husleje.

Hvilket alt i alt leder frem til et afgørende politisk spørgsmål: Er det med regeringens accept, at disse tydelige tegn på økonomisk polarisering sniger sig ind i det danske samfund? Her er svaret enten tavshed eller forvirring. Socialminister Eva Kjer Hansen (V) har i særdeleshed haft det svært.

For oven over alting svæver statsminister Anders Fogh Rasmussen, og han har som bekendt indgået en politisk kontrakt med vælgerbefolkningen. Hvilket ofte er ensbetydende med, at han sætter kikkerten for det blinde øje.

Ikke se, ikke høre, ikke tale. Ikke regere. Hvilket naturligvis også kan være en raffineret måde at sætte børnefamilier på gaden på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00