På Løkketræffet i Vejle mødtes magtpartiet med græsrodsbevægelsen

Med Moderaterne lykkedes Lars Løkke Rasmussens ambition om at bevare rollen som en afgørende magtfaktor i dansk politik. Men hvad er det egentlig for et parti, der både vil agere magtparti og genopfinde den politiske inddragelse? Følg Altinget til årsmøde i jagt på Moderaternes DNA.

Lars Løkke Rasmussen har en ambition om at udbrede partiets DNA og få Moderaterne på stemmesedlen i alle 98 kommuner.
Lars Løkke Rasmussen har en ambition om at udbrede partiets DNA og få Moderaterne på stemmesedlen i alle 98 kommuner.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeSine Riis LundJonas Wiinblad Overgaard

Et særligt punkt var forsvundet fra dagsordenen på det endelige program til Moderaternes allerførste årsmøde, der lørdag blev afholdt i Vejle.

Oplægget fra partiets kulturordfører Jon Stephensen om partiets DNA.

Men så kan man jo bare spørge ham, når man har taget turen til DGI Huset i Vejle for at blive klogere på, hvem Moderaterne er. I foyeren var folketingsmedlemmer stillet op ved caféborde sammen med en invitation til spørgsmål og debat.

Men svarene fra Jon Stephensen blev få og korte.

Når du nu ikke skal holde dit oplæg alligevel, kan du så sætte et par ord, hvad essensen af Moderaternes DNA er for dig?

”Jeg vil gerne sende dig et par ord på det,” lød det fra Jon Stephensen, der kort tid efter ikke kunne få det ene ben hurtigt nok forbi det næste.

For Jon Stephensen var en ombejlet mand med journalister på stribe, der ønskede svar på spørgsmål. Ikke mindst om en vis lydfil.

Jon Stephensen, du siger, at det er din stemme, man kan høre på lydfilen, men hvis det … Jon… Jon?

Og væk var han.

Magtelite eller græsrod?

Moderaterne er for alvor tjekket ind på den landspolitiske scene, med alt hvad det indebærer.

Succeserne har objektivt været til at tage og føle på, men de kritiske personsager har heller ikke været til at overse.

Kun ni måneder efter partistiftelsen grundlovsdag 2022 kunne partileder Lars Løkke Rasmussen invitere godt 3.500 medlemmer, 16 folketingspolitikere, et helt nyt partisekretariat og fem ministre til samling i Vejle. 

Tag de skide fire år og så dø og søg et job i FN, eller hvad fanden I nu har lyst til.

Peter Aalbæk
Filmproducent

En forsamling, der på mange måder er det direkte resultat af Lars Løkke Rasmussens magtpolitiske analyse fra valgkampen i 2019 om behovet for en regering hen over midten, som kan holde yderpartiernes særinteresser stangen og træffe afgørende beslutninger om reformer af Danmark.

Men samtidig også en udløber af samme politikers arbejde med at skabe en ny bred politisk dialog gennem forummet Det Politiske Mødested.

Men er Moderaterne i dag mest magtelite eller græsrod?

Hvis svaret fandtes i Vejle, så blev Jon Stephensen ikke manden, der ville give det. Så jagten på partiets DNA gik videre. 

Læs også

En lilla landsby med en broget skare

I alt 600 partimedlemmer og andre tilknyttede havde fundet vej til idrætshuset, hvor både balloner, bannere, bolsjer og vægtæpperne var malet i lilla.

’En broget flok’ som komikeren Andreas Bo beskrev det fra scenen. En ikke urimelig karakteristik.

Der var den 74-årige Jens fra Vejle, der havde meldt sig ind i et parti for første gang.

Ministerholdet med politisk professionelle med erfaring fra andre partier. 

Vi skal til at forstå, at det er samtalen, der er væsentlig. At samtale ikke er nogen syltekrukke.

Jeppe Søe
Folketingsmedlem, Moderaterne

De nye ’Unge Moderater’, som fik godkendelsen til nu at etablere sig som en selvstændig politisk ungdomsorganisation.

For selv om de grålige toner gik mest igen i hårpragten blandt de fremmødte, så var de unge der også - og en af dem var Tobias Markussen, som Altinget fangede på vej ud af salen i en pause.

En 21-årig mand fra Herning, som heller aldrig har været partipolitisk aktiv før.

Men det skulle ændre sig. 

”Jeg har ikke følt mig specielt ideologisk politisk, som mange af de andre partier giver udtryk for at være. Det virkede som om, at Moderaterne havde nogle gode løsninger på de problemer, vi har i dag,” siger han.

Noget utraditionelt er Tobias Markussens mærkesag forbedret infrastruktur. Generelt vil han gerne mindske bilisme til fordel for bedre toginfrastruktur.

”Det er mere en personlig holdning end en moderat holdning. Men det vil jeg gerne ændre indefra med Moderaterne,” siger det unge medlem. 

21-årige Tobias Markussen vil gerne være med til at mindske bilbilisme til fordel for bedre toginfrastruktur. 
21-årige Tobias Markussen vil gerne være med til at mindske bilbilisme til fordel for bedre toginfrastruktur. 
Foto: Jonas Wiinblad Overgaard

Moderaternes ånd

På den store scene forsøgte en ung mand fra hovedstaden at sætte ord på sine tanker om Moderaternes kerne.

”Jeg kan mærke en ånd i det her lokale. Hvad er det, der får bogormen til at hænge sammen med traktortrækkeren? Og hvorfor er det vigtigt?” spurgte han retorisk og svarede selv:

”Hvis Lars Løkke bliver kørt ned af en bus i morgen - det ville være utroligt mistænkeligt - så er det, der binder os sammen, vores ånd.”

Lige her ville Jon Stephensen – kulturmanden – med sit oplæg om Moderaternes DNA kunne have hjulpet med at udfylde, hvad denne 'ånd' mere konkret består af.

Men måske var det ikke kun Jon Stephensen selv, der frygtede at kunne røbe for meget om sig selv ved at svare på journalisternes spørgsmål til hans fortid.

Måske frygtede hans parti også, at det kunne udstille noget om Moderaterne, hvis ikke hans oplæg var blevet fjernet fra programmet. Noget om mandaternes logik og magtens forrang.

Læs også

Ikke en kvindebedårer

Som nyt parti bærer Moderaterne ikke rundt på tungt arvegods fra fortiden. Det kan give mere plads til at se egne politiske mærkesager som en del af projektet.

At synet på, hvad partiet skal mene om forskellige ting, spænder bredt, stod i hvert fald hurtigt klart.

Fra talerstolen blev der af menige medlemmer talt om alt fra opbakning til kernekraft til nyt syn på aktiv dødshjælp, dansk produktion af ammunition til forsvaret og støtte til brintbiler frem for elbiler.

For 77-årige Bente Schmidt fra Middelfart er det dog særligt sundhedspolitikken, der har fanget hendes interesse.

Måske ikke så overraskende med en baggrund som sygeplejerske, men som bedstemor til ti har også uddannelsesreformen en særlig plads i hendes hjerte.

“Jeg går sådan set ind for alle de reformer, de har lagt frem. Jeg ser Lars Løkke som den fremsynede i dansk politik. Den, der kan se en vej ind i fremtiden,” siger hun.

Hun har valgt Lars Løkke til og dermed Moderaterne, selvom hun tidligere var medlem af Venstre.

“Lars Løkke Rasmussen er Danmarks dygtigste politiker. Men der er ikke så mange kvinder, der stemmer på ham, han er jo ikke en Alex Vanopslagh-type,” siger Bente Schmidt, der nu trods alt er blevet et kvindeligt medlem af Moderaterne. 

Bente Schmidt fra Middelfart er fulgt med Lars Løkke Rasmussen fra Venstre til Moderaterne.
Bente Schmidt fra Middelfart er fulgt med Lars Løkke Rasmussen fra Venstre til Moderaterne. "Jeg har altid troet på ham som politiker," siger hun.  Foto: Sine Riis Lund

Samtale er ikke en syltekrukke

Bente Schmidt er langt fra den eneste, som har fulgt Lars Løkke Rasmussens rejse fra Venstre til Moderaterne. En 75-årig selvstændig kvinde fra Lemvigegnen har taget samme rejse, trods en opvækst i udkanten af Herning præget af landsbrugsvenstre.

Også Jesper V. Skorstengaard fra Roskilde har i 40 år været medlem af Venstre.

Han driver til daglig en privat virksomhed, og det er da også erhvervslivets vilkår, som han har som sin mærkesag.

“Jeg ønsker, vi får skatteloven lavet om i forhold til iværksætteri, fordi vi skal ikke smide virksomheder ud af landet,” siger han. 

Men hvorfor er det så lige Moderaterne og ikke Liberal Alliance, Venstre eller Konservative, som du nu er medlem af? 

“Fordi der er et bevægelsesrum i Moderaterne. Der er frihed til at være med til at skabe noget.”

Netop ambitionen om at udvikle politik gennem en fælles samtale er helt afgørende for Moderaterne, understregede folketingsmedlem Jeppe Søe fra scenen:

“Vi skal til at forstå, at det er samtalen, der er væsentlig. At samtale ikke er nogen syltekrukke. Og at et kompromis ikke nødvendigvis er hverken løftebrud eller noget dårligt.”

Jesper V. Skorstengaard er virksomhedsejer, og han vil gerne være med til at lave en skattepolitik, der kan få færre virksomheder til at flytte til udlandet.
Jesper V. Skorstengaard er virksomhedsejer, og han vil gerne være med til at lave en skattepolitik, der kan få færre virksomheder til at flytte til udlandet. Foto: Sine Riis Lund

“Tag de skide fire år og dø”

Selv om de borgerlige profiler skinner igennem på ministerholdet, så er det ikke kun i den lejr, Moderaterne har hentet sine medlemmer.

På gangene i Vejle kunne man også støde på en tidligere mangeårig socialdemokrat med stor erfaring fra både ministerielt kommissionsarbejde og offentligt-privat samarbejde. 

Det at have en god dialog og anerkende og lytte til hinanden er selvfølgelig en helt central del af den kultur, I kommer ind med, men I driver jo ikke et forsamlingshus.

Bjarne Corydon
Chefredaktør, Børsen

Han forlod det gamle arbejderparti, da det drejede til venstre med Mette Frederiksen som ny formand.

Det var dengang den tidligere socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon også faldt i unåde i hans eget parti. Og netop Corydon, der i dag er chefredaktør på Børsen, var inviteret til Vejle for at give sit perspektiv på den nye regering og Moderaternes rolle.

For ham at se er det dog ikke som politisk samtaleklub, at Moderaterne skal gøre sig gældende.

Men som magtparti med modet til at presse regeringen til at turde træffe endnu flere upopulære men nødvendige beslutninger.

“Det at have en god dialog og anerkende og lytte til hinanden er selvfølgelig en helt central del af den kultur, I kommer ind med, men I driver jo ikke et forsamlingshus. I driver et politisk parti. I driver en regering. Og så vidt jeg har forstået, så har I en agenda for at lave en række forandringer, som I anser for nødvendige for Danmark, og det vil sige, at der må være en hast og en sult i det, I laver,” sagde han.

Ordene faldt under et forsøg på at lave en liveopførelse af Det Politiske Mødested med kendisser på scenen. Med var også filmproducent Peter Aalbæk Jensen. Han slog ligeledes til lyd for, at Moderaterne skal udnytte sin position til at trykke sømmet i bund på handling.

“Det smukkeste ville være, hvis denne regering dybest set sked på dens egen genvalg og sagde, nu kører vi klatten fuldt ud, sætter sømmet i bund uden nogen slingren i kursen,” sagde Peter Aalbæk, og tilføjede til stor morskab for salen:

“Tag de skide fire år og så dø og søg et job i FN, eller hvad fanden I nu har lyst til. Men gennemfør jeres politik som beskrevet,” sagde han.

Politikken skal opstå nedefra

Med det bramfri råd fra en af dansk kulturs enfant terrible i baghovedet fortsatte Altinget jagten på Moderaternes eget svar.

Og mens Jon Stephensen tog flugten, så ville gruppeformand Henrik Frandsen gerne give sit bud på den moderate DNA. 

Vores DNA er, at vi er opstået nedefra, og vi er meget opmærksomme på at blive ved med at respektere det DNA.

Henrik Frandsen
Gruppeformand, Moderaterne

Han har selv prøvet at blive droppet af Venstre for så at stifte sit eget parti og gå til valg med stor succes. Dog på en mindre scene i Tønder Kommune, men ikke desto mindre med tilstrækkelig personlig fællesmængde med Moderaternes stifter til at kunne udtale sig med autoritet om partiet.

For ham er Moderaterne først og fremmest en græsrodsbevægelse, der har formeret sig til et parti.

”Vores DNA er, at vi er opstået nedefra, og vi er meget opmærksomme på at blive ved med at respektere det DNA,” siger Henrik Frandsen.

Gruppeformanden lagde også vægt på, at Moderaterne er ved at udvikle sig og vokse sig større.

”Lige nu er vi stadig en startup, som er kommet rigtig godt i gang. Men bag det er en udviklingsvirksomhed, hvor vi er i gang med at få varer på alle hylder. Vi skal have flere personer på hylderne og have løftet de folketingsmedlemmer, vi har,” siger Henrik Frandsen.

Deler medlemmerne, der er til stede i dag, alle det samme politiske DNA?

”Der sidder rigtig mange mennesker i salen, der brænder for at komme videre. De brænder for at starte kommunalvalgkampen, men med samme DNA om, at politikken skal opstå nedefra,” siger gruppeformanden. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jon Stephensen

MF (løsgænger)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1990), arkitekt (Det Kgl. Danske Kunstakademi 1984)

Henrik Frandsen

MF og gruppeformand (M), kommunalbestyrelsesmedlem (Tønderlisten), Tønder Kommune
landbruger (1985)

0:000:00