Analyse af 
Erik Holstein

Politikerne stolede blindt på rigsadvokat og justitsministerium

ANALYSE: Den tidligere rigsadvokat konkluderede på et løst grundlag, at HA og Bandidos ikke kunne forbydes, og rigsadvokaten opdagede heller ikke, at Danmark kunne udvise flere kriminelle. Men langt de fleste politikere bøjede sig for den juridiske vurdering.

Hells Angels og Bandidos: Selv ikke efter en rockerkrig med panserværnsraketter kunne de&nbsp; forbydes, mente den daværende rigsadvokat. Den beslutning vakte&nbsp;undren i juridiske kredse, men blev ikke anfægtet af daværende justitsminister Frank Jensen (S).&nbsp;&nbsp;<br>
Hells Angels og Bandidos: Selv ikke efter en rockerkrig med panserværnsraketter kunne de  forbydes, mente den daværende rigsadvokat. Den beslutning vakte undren i juridiske kredse, men blev ikke anfægtet af daværende justitsminister Frank Jensen (S).  
Foto: /ritzau/Lunde Claus
Erik Holstein

Rigsadvokaten mente dengang ikke, at man kunne bevise, at volden udgik fra HA som forening.
Begrundelsen var blandt andet, at det "ikke fremgik af HA's vedtægter", at organisationen virkede ved vold.
Vedtægter!

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Fakta
§ 78
Stk. 1.
Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at danne foreninger i ethvert lovligt øjemed.
Stk. 2.
Foreninger, der virker eller søger at opnå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom.
Stk. 3.
Ingen forening kan opløses ved en regeringsforanstaltning. Dog kan en forening foreløbig forbydes, men der skal da straks anlægges sag imod den til dens opløsning.

Kilde: Grundloven.dk

Situationen fra september 1997 er nærmest ikonisk.

Efter mange måneders blodig krig med alt fra pistoler til panserværns-raketter sad ”Blondie” fra Hells Angels og Jim Tinndahn fra Bandidos på direkte tv og erklærede konflikten for afsluttet. Som var det en overenskomstforhandling.

Der var ganske vist ikke tale om en ”fredsaftale”, understregede de to repræsentanter for rockerklubberne. For så måtte man jo åbent erkende, at man havde ført krigen. Det var kun tale om en ”samarbejdsaftale” – der så også lige skulle gøre en ende på krigen.

Men uanset semantikken var der ingen tvivl om, hvad sagen handlede om: De to rivaliserende rockergrupper afsluttede den væbnede konflikt – på organisationernes vegne.

Det sidste er vigtigt. For grundloven lægger op til at forbyde foreninger (organisationer), der ”virker ved vold eller søger at nå deres mål ved vold”. Og som professor i strafferet Jørn Vestergaard konkluderer: Når to organisationer afslutter en krig, har de nok også ført den. Og så har de ”virket ved vold”.

Vold står ikke i vedtægterne
Denne åbenlyse logik har ikke kun relevans i forhold til 90'ernes rockerkrig, men i høj grad også til den ”våbenhvile”, der for nylig blev indgået mellem Loyal to Familia og Brothas. Dermed bliver den foregående vold på organisationernes vegne nærmest en tilståelsessag.

Tilbage i 1998 konkluderede daværende rigsadvokat Henning Fode, at Hells Angels nok kunne betegnes som en forening, og at foreningen åbenlyst havde været involveret i flere voldelige konflikter.

Alligevel mente rigsadvokaten ikke, at man kunne bevise, at volden udgik fra HA som forening. Begrundelsen var blandt andet, at det "ikke fremgik af HA's vedtægter", at organisationen virkede ved vold”. Vedtægter!

Mafia og narkokarteller
Nu er det ikke så forfærdeligt udbredt blandt kriminelle organisationer, at de har skrevet deres kriminelle formål ind i vedtægterne. Man behøver ikke være en kriminel mastermind for at se, at det er en ret dårlig idé.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00