Topministre gemmer sig i sag om finansskat

KURSÆNDRING: Regeringen vil ikke forklare, hvorfor den trods tidligere udmeldinger ikke vil støtte en finansskat på EU-plan. Såvel DSU-formanden som LO-formanden er utilfredse med kursændringen.
Europaminister Nicolai Wammen læner sig op ad statsminister Helle Thorning-Schmidt i sagen om en EU-finansskat. Han vil ikke udtale sig til Altinget.dk.
Europaminister Nicolai Wammen læner sig op ad statsminister Helle Thorning-Schmidt i sagen om en EU-finansskat. Han vil ikke udtale sig til Altinget.dk.Foto: Facebook
Erik Holstein

Det er mærkeligt, at en centrum-venstre-regering ikke vil være med til at arbejde for FTT.

Peter Hummelgaard Thomsen
Formand, DSU

Jeg har på den ene side ikke skiftet holdning (..), men på den anden side set er jeg selvfølgelig også loyal over for den danske regering.

Dan Jørgensen (S)
Gruppeformand for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet og fortaler for en FTT
Fakta

FTT (Financial Transactions Tax) er en skat på finansielle transaktioner og har som mål at begrænse spekulative handler i finansverden.

Skattens støtter foreslår en skat på mellem 0,01 og 0,05 procent.

Tanken med FTT er, at det lave transaktionsgebyr vil begrænse mængden af spekulative transaktioner og dermed stabilisere finansmarkedet.

Det anslås af EU-Kommissionen, at en FTT i EU kan bidrage med 400 mia. om året i øgede indtægter.

Flere socialdemokrater undrer sig nu højlydt over, at den danske regering modsætter sig en europæisk finansskat på spekulation, som EU-kommissionen ellers støtter. 

Den danske regerings position markerer et overraskende kursskifte, fordi alle tre regeringspartier tidligere har støttet en skat på finansielle transaktioner. Men modsat tidligere udmeldinger vil regeringen nu kun være med til en aftale, der er verdensomspændende.

Regeringens kursskifte vakte i lørdags massiv kritik fra DSU i forbindelse med Socialdemokraternes kongres i Aarhus.

DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen kaldte i den forbindelse den nye politik for "åndssvag" og "surrealistisk" og lægger ikke skjul på sin forundring over kursændringen om en såkaldt FTT (Financial Transactions Tax)

"Det er mærkeligt, at en centrum-venstre-regering ikke vil være med til at arbejde for FTT, når nu EU-Kommissionen har fremsat et forslag, og et flertal af Europas regeringer støtter det, selv de mest konservative," siger han.

Også fra LO-formand Harald Børsting møder beslutningen kritik.

"Vi erkender, det er svært at indføre en finansskat isoleret, men Danmark bør støtte det på EU-plan. Den del, man skal ramme, er de spekulative handler, der flytter milliarder. Så grundlæggende er det en rimelig skat, som den danske regering ikke bør være berøringsangst over for," siger han.

Én lang henvisning
I S-SF's fælles Europa-udspil fra 2010, "En aktiv og ansvarlige europapolitik", skriver partierne, at der er "stor modstand mod en sådan skat fra nogle af Europas borgerlige regeringer", men at de vil "arbejde for at holde muligheden åben".

Hvorfor det standpunkt har ændret sig, ville finansminister Bjarne Corydon (S) i lørdags ikke svare på. Han henviste i stedet til europaminister Nicolai Wammen (S).

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00