Ringe tillid til Barfoed og Søvndal

MENINGSMÅLING: Trods skattesagen er Lars Løkke Rasmussen suverænt den partileder, flest danskere har tillid til. Det viser en ny meningsmåling, der er dårlig for Søvndal og en katastrofe for Barfoed.
En ny meningsmåling er endnu en kæberasler til den hårdt prøvede konservative leder: Kun hver tredje konservative vælger ser Barfoed som den mest tillidsvækkende partileder i Folketinget.
En ny meningsmåling er endnu en kæberasler til den hårdt prøvede konservative leder: Kun hver tredje konservative vælger ser Barfoed som den mest tillidsvækkende partileder i Folketinget. Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

Vælgerne har betydeligt større tillid til tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) end til efterfølgeren Helle Thorning-Schmidt (S). Også den radikale leder Margrethe Vestager og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen får en tillidserklæring af vælgerne. 

Det viser en ny meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk, hvor vælgerne er blevet bedt om at pege på den af Folketingets otte partiledere, de har mest tillid til.

Her fortsætter tendensen fra valgkampens slutfase: De partiledere, der høstede en valgsejr, nyder fortsat stor tillid hos vælgerne, mens lederne af de tabende partier kan konstatere, at resultatet har smittet kraftigt af på vælgernes tillid til dem som personer.

Barfoed i bund
Helt, helt galt ser det ud for den konservative leder, Lars Barfoed, hvis parti fik 4,9 procent ved valget i september. Et dårligt resultat, men for intet at regne mod kun de 1,7 af vælgerne, der i A&B målingen ser den konservative leder som den mest tillidsvækkende leder.

Blandt de - tilbageværende – konservative vælgere er det kun en tredjedel, der fremhæver Barfoed. 45 procent af hans egne vælgere har mere tillid til Lars Løkke Rasmussen.

Villys nedtur fortsætter
Også for SF’s Villy Søvndal er der tale om en stor skuffelse. SF-formanden var for ikke så længe siden landets mest populære politiker, men i dag er det kun 4,6 procent, der peger på Søvndal som den politiker, de har størst tillid til. Det er nøjagtig halvdelen af de vælgere, der stemte SF ved folketingsvalget.

Det er da også kun 43 procent af SF’s egne vælgere, der har partiets formand som nummer 1: 22 procent af SF-vælgere peger i stedet på Thorning, mens hele 25 procent har mere tillid til Enhedslistens frontfigur Johanne-Schmidt Nielsen.

Søvndal scorer bedst blandt de lavestlønnede, blandt kvinderne og blandt de yngste vælgere. Til gengæld bliver han decideret fravalgt blandt pensionisterne.

Ingen statsministereffekt
Det ser lidt bedre ud for Helle Thorning-Schmidt. Med 22,4 procent matcher tilliden til hendes person så nogenlunde valgresultatet. Men det er stadig ikke imponerende, når man tænker på den goodwill, en ny statsminister normalt mødes med. Hver tiende socialdemokratiske vælger ser nu Margrethe Vestager som den mest tillidsvækkende partileder.

I modsætning til Søvndal har statsministeren så udpræget størst opbakning blandt vælgere over 50. Derimod er det kun få højtlønnede, der har størst tillid til Thorning.

Statsministerens resultat bliver ikke bedre, når man sammenligner med tallene for Lars Løkke Rasmussen. Løkke – der i størstedelen af 2010 lignede ”a dead man walking” - scorer suverænt højst blandt vælgerne: Hele 31,8 procent af danskerne har størst tillid til Løkke. Meningsmålingen er vel at mærke foretaget efter Løkkes mindeværdige pressemøde om skattesagen.

Yngre kvinder vilde med Vestager
Lars Løkke gør stort set rent bord ved Venstres egne vælgere, om end der også her er en lille fraktion, der har mest tillid til Margrethe Vestager. Det gælder knap 8 procent af Venstre-vælgerne.

Eneste malurt i bægeret for Løkke er, at han scorer elendigt blandt vælgere under 35. Derimod ser næsten hver anden pensionist Venstres formand som den mest tillidsskabende leder. Løkke har større opbakning hos mænd end hos kvinder, mens han får pæn støtte i alle indkomstgrupper på nær den laveste.

Målingen demonstrerer samtidig, hvordan Margrethe Vestagers kurve fortsætter opad: 15,3 procent af vælgerne har mest tillid til hende, en opbakning, der er langt større end den, der blev hendes parti til del ved valget.

Vestager scorer dobbelt så godt hos kvinderne som hos mændene, og mere end fire gange så godt blandt de yngste vælgergrupper sammenlignet med vælgere over 65. Undertallene viser ligeledes, at det er de mest velhavende vælgere, der er særligt begejstrede for den radikale leder.

Johanne scorer mere end hver tiende
Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen kommer også i denne måling pænt i hus: 10,6 procent har hende i toppen af listen. Det er et flot resultat for en leder af et fløjparti, der sjældent har mange andre end partiets egne vælgere at støtte sig til i den slags målinger.

Noget overraskende har Johanne Schmidt Nielsen lige så stor støtte blandt de 50-64-årige, som hun har blandt vælgere fra 18-34 år. Kun blandt pensionisterne fravælges Enhedslistens 27-årige frontfigur.

I underkanten for Samuelsen
Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard opnår med 10,7 procent et resultat, der ligger en smule under det, DF opnåede ved valget. Det er vælgere med under 300.000 i husstandsindkomst, der har størst tillid til Kjærsgaard, mens DF-lederen til gengæld ikke appellerer til de højst lønnede.

Det stik modsatte kan siges om Liberal Alliances leder Anders Samuelsen, der kun kan mønstre en vis støtte blandt vælgere med en husstandsindkomst på mindst 700.000 kr. Samlet set er det kun 2,9 procent af vælgerne, der ser Samuelsen som den mest tillidsvækkende partileder, et noget dårligere resultat, end de 5 procent partiet fik ved valget.

Løkke favner bredt
Valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet peger på, at Løkkes resultat både afspejler hans stærke slutspurt i valgkampen og en betydelig skuffelse over den nye regering:

"Løkke er for tiden den eneste borgerlige leder, der kan samle klassiske borgerlige vælgere. Anders Samuelsens problem er jo, at han på mange virker lidt for ekstrem i sin position. Det samme gælder Pia Kjærsgaard. De er for segmenterede i deres politiske holdninger til, at de kan favne bredt. Det kan Lars Løkke imidlertid," siger Johannes Andersen og tilføjer:

"En hel del vælgere blev efter kort tid skuffede over den nye regering. Her stod Lars Løkke parat til at opsamle dem, fordi han kunne trække på den sympati, han oparbejdede i valgkampens slutfase."

Villy fanget i saksen 
Johannes Andersen ser Søvndals dårlige resultat som en konsekvens af de begrænsninger, SF er underlagt i et forpligtende regeringssamarbejde. Men han peger også på, at Søvndals stil passer bedst i spidsen for et pari i fremdrift:

"Hans lune og venlighed var en fantastisk styrke, da han kunne agere selvstændigt i spidsen for et parti, der var i offensiven, men i den nuværende situation virker hans ironiske distance lidt tam," siger Johannes Andersen, der mener, det bliver svært for Søvndal at komme igen. 

Dokumentation

Hvem har du størst tillid til?  

Svarfordeling i procent 
 Anders Samuelsen 2,9 %
 Helle Thorning Schmidt 22,4 %
 Johanne Schmidt Nielsen 10,6 % 
 Margrethe Vestager 15,3 %
 Lars Barfoed  1,7 %
 Lars Løkke Rasmussen 31,8 %
 Pia Kjærsgaard 10,7 %
 Villy Søvndal 4,6 %
 I alt 100 %

Spørgsmålet lød:
"Hvilken partileder har du størst tillid til?"(kun et kryds)

Målingen er foretaget på nettet af A&B Analyse for Altinget.dk på basis af 1222 politisk repræsentative respondenter. Svarene er indsamlet i perioden 8/12 - 13/12 2011. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00