SF-profil blev arresteret under ferie i Tyrkiet

På vej til en familieferie i Tyrkiet blev SF-politikeren Serdal Benli arresteret og sigtet for "propaganda for en terrororganisation", fordi han havde støttet kurdiske grupperinger allieret med USA og Danmark. Først efter indgriben fra det danske udenrigsministerium fik Benli lov til at forlade Tyrkiet.    

Serdal Benli har været aktiv i SF i 20 år, og det førte til heftig diplomatisk
aktivitet, da han blev fængslet i Tyrkiet.
Serdal Benli har været aktiv i SF i 20 år, og det førte til heftig diplomatisk aktivitet, da han blev fængslet i Tyrkiet.Foto: SF-presse
Erik HolsteinMagnus Garde-Strandberg

Han er dansk statsborger, han er statsrevisor og viceborgmester i Gladsaxe, og han var indtil sidste år næstformand i SF.

Intet af det forhindrede, at Serdal Benli blev arresteret, så snart han landede i lufthavnen i Ankara 11. oktober klokken 15.30.

Dansk-kurdiske Serdal Benli er opvokset i den tyrkiske hovedstad, men havde ikke været i Tyrkiet de seneste otte år. Nu skulle han holde ferie i Izmir og besøge sin familie, men det gik ganske anderledes.

"Jeg fik et indrejsestempel i paskontrollen, men pasbetjenten gjorde opmærksom på, at der var en undersøgelse i gang imod mig, og at jeg var eftersøgt. Det blev jeg meget forundret over, for det havde jeg overhovedet ikke fået nogen meddelelse om," fortæller Serdal Benli.

"Jeg blev trukket til side, og efter nogen tid kom der nogle betjente fra Ankara politistation og kørte mig derind. Inden da havde jeg heldigvis nået at ringe til min familie og orientere ambassadøren om, at der vist var nogle udfordringer her."

"Jeg endte på politistationen ud på aftenen, men jeg nåede ikke at blive afhørt, så jeg blev sendt ind i en celle til dagen efter. Jeg havde forinden ringet til min fætter, der sørgede for, jeg fik beskikket en advokat." 

Må ikke forlade landet

Dagen efter blev Serdal Benli stillet for en dommer, som han ikke mødte rent fysisk, men som vurderede sagen på baggrund af afhøringen:

"Resultatet var, at jeg foreløbig blev løsladt, men jeg fik udrejseforbud fra Tyrkiet. Det bekymrede mig, for jeg kender sager, hvor udrejseforbud er blevet forlænget gang på gang. Der var en sag med en tysk journalist, der var strandet i Tyrkiet et års tid."

Hvad gik sigtelsen ud på?

"Påstanden var, at jeg havde lavet "propaganda til fordel for en terrororganisation". Begrundelsen for anklagen var, at jeg har skrevet opslag på de sociale medier til fordel for nogle af de kurdiske organisationer i Syrien, eksempelvis PYD og YPG/YPJ-militserne. I tyrkisk optik er det terrororganisationer, men det er helt absurd, for det er netop de organisationer, Nato-landene allierede sig med i Syrien," siger Benli og fortsætter:

"Det var YPG, der var soldaterne på jorden, da kampen mod Islamisk Stat var på sit højeste. YPG fik træning og våben af amerikanerne, og de blev også støttet af Danmark. Soldater fra YPG var med i helt i front, da Islamisk Stats "hovedstad" i Raqqa blev indtaget."

De kurdiske organisationer, jeg har støttet, er de samme, som USA og Danmark har støttet i kampen mod Islamisk Stat.

Serdal Benli (SF)
Statsrevisor, viceborgmester i Gladsaxe

Benli fortæller, at den tyrkiske anklager havde samlet til bunke. Nogle af de opslag, der indgik i sigtelsen var helt tilbage fra 2014, og det seneste opslag er fra 2018. En del af opslagene er en kritik af Tyrkiets optræden i kampen mod Islamisk Stat:

"Jeg kritiserede, at Tyrkiet svækkede kampen mod Islamisk Stat, når den tyrkiske hær angreb de kurdiske militser, der kæmpede mod IS og fik efterretninger og flystøtte fra Nato-landene."

Bekæmpede islamisterne

Især USA brugte de kurdiske militser som "boots on the ground" i kampen mod IS. De kurdiske grupperinger i Syrien og Irak er generelt mere verdslige, de har kvindelige soldater og hører til nogle af islamisternes stærkeste fjender. Derimod var den tyrkiske præsident Erdogans holdning til Islamisk Stat mere tvetydig, og han blev i en periode beskyldt for at lade IS anvende Tyrkiet som forsyningsbase. 

YPG-soldat holder vagt ved pansrede amerikanske køretøjer i
krigen mod Islamisk Stat. Det er YPG-militsen, Serdal Benli nu bliver anklaget
for at støtte.
YPG-soldat holder vagt ved pansrede amerikanske køretøjer i krigen mod Islamisk Stat. Det er YPG-militsen, Serdal Benli nu bliver anklaget for at støtte. Foto: AP/APTV

"Mine opslag blev lavet på et tidspunkt, hvor alle kræfter måtte sættes ind i kampen mod Islamisk Stat. Ikke kun af hensyn til situationen i området, men også af hensyn til europæernes sikkerhed. Det gjaldt om at forhindre flere terroraktioner fra IS, der repræsenterer noget af den værste ondskab, verden har set. De ting, jeg skrev, var helt på linje med det, både amerikanske og europæiske politikere skrev," siger Serdal Benli.   

Mens de kurdiske militser i Syrien var amerikanernes nærmeste allierede i kampen mod IS, stiller det sig anderledes med den kurdiske guerillagruppe i selve Tyrkiet, PKK, der er på både USA's og EU's terrorlister. 

Kunne den tyrkiske anklager pege på nogle udtalelser eller opslag, hvor du har støttet PKK?

"Nej, jeg har altid stået for den linje, at det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet skal løses politisk og ikke militært. Der er ikke nogle opslag eller udtalelser, hvor jeg støtter PKK. Det, anklageren fremlagde imod mig, handlede om de kurdiske grupper i Syrien."

Jeg kritiserede, at Tyrkiet svækkede kampen mod Islamisk Stat.

Serdal Benli
Statsrevisor, viceborgmester i Gladsaxe

Fængslet for mindre end det

Dagen efter løsladelsen mødtes Serdal Benli med sin advokat og den danske ambassade for at få ophævet udrejseforbuddet:

"Det var ikke en rar situation at sidde i. For selvom mine advokater vurderede, at der ikke var noget som helst i anklagen, er der folk i Tyrkiet, der sidder fængslet for mindre end det, jeg har skrevet," siger Benli, der bemærker, at Erdogans Tyrkiet har fængslet rekordmange journalister.

"Det, vi i Danmark betragter som almindelig ytringsfrihed, kan i Tyrkiet hurtigt blive udlagt som propaganda for en terrororganisation eller forhånelse af præsidenten. Det kan give lange straffe."

Derfor blev der også med det samme taget kontakt til SF-formand Pia Olsen Dyhr i Danmark.

"Jeg kunne kun håbe på, at der blev lagt et maksimalt pres på de tyrkiske myndigheder gennem de diplomatiske kanaler og gennem det politiske niveau, som selvfølgelig også blev aktiveret," fortæller Benli.

Der er folk i Tyrkiet, der sidder fængslet for mindre end det, jeg har skrevet.

Serdal Benli (SF)
Statsrevisor, viceborgmester i Gladsaxe

Sagen blev kørt under radaren af såvel SF som de danske myndigheder, fordi man vurderede, at det kunne blive markant sværere at få Serdal Benli ud, hvis der kom offentlighed på. Det kunne føre til, at de tyrkiske myndigheder ville stå fast på udrejseforbuddet for ikke at tabe ansigt:

"Men der blev arbejdet intenst bag linjerne. Og jeg har kun godt at sige om udenrigstjenesten og hele det politiske niveau. De tog sagen meget alvorligt," siger Benli.

Effektiv Løkke

Efter Altingets oplysninger gik udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) personligt ind i sagen, og endelig efter 14 dage fik Serdal Benli lov til at rejse tilbage til det land, hvor han har været statsborger de sidste 20 år. Benli rejste ud af Tyrkiet om morgenen 26. oktober, samme dag som Lars Løkke Rasmussen landede på besøg i Ankara om aftenen.

"Jeg lov til at rejse hjem mod en kaution på 50.000 tyrkiske lira, det er omkring 12-13.000 danske kroner. Men sigtelsen mod mig er opretholdt, og det bliver først senere afgjort, om de går videre med en tiltale. Det kan i værste fald føre til, at jeg ikke kan rejse til Tyrkiet igen." 

Betyder det så, at du stopper med kritik af det tyrkiske regime? 

"Nej, det kommer ikke til at ske. Jeg ønsker et demokratisk Tyrkiet, der bliver en del af det europæiske værdifællesskab, og derfor vil jeg insistere på kritik, når det tyrkiske regime fængsler journalister, menneskerettighedsaktivister og politiske modstandere. Det værste, man kan gøre, er at tie stille."   

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den tyrkiske ambassade i Danmark, men Altinget har fra anden side fået bekræftet hovedtrækkene i historien. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Serdal Benli

Viceborgmester (SF), Gladsaxe Kommune
cand.scient.soc. i socialvidenskab og kommunikation (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00