Valgets tale: DF faldt sammen, K brød igennem, og S blødte i storbyerne

Konservative bliver valgets helt store vinder, Thulesen Dahls lederskab skal evalueres efter chokvalg, og storbyvælgerne flygter fra Socialdemokratiet. Her er kommunalvalgets vindere og tabere. 

Det gør ikke ondt at tabe store stemmeandele i storbyerne, sagde Mette Frederiksen tæt ved midnat. 
Det gør ikke ondt at tabe store stemmeandele i storbyerne, sagde Mette Frederiksen tæt ved midnat. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det historisk stærke byparti Socialdemokratiet bliver straffet af storbyvælgerne og går ved kommunalvalget 2021 voldsomt tilbage i landets fire største bykommuner.

I Odense taber partiet 10,4 procentpoint. I Aalborg falder socialdemokraterne med 11,8 procentpoint. I Aarhus lyder tabet på ni procentpoint.

Og i København går partiet fra 27,6 procent af stemmerne ved det seneste kommunalvalg til 17,3 procent af stemmerne i år. 

Men selvom det er voldsomme tab, rammer tilbagegangen i storbyerne ikke partileder Mette Frederiksen. Det sagde hun, da hun kort inden midnat mødte pressen.

"Der er ikke noget, der gør ondt på en socialdemokratisk statsminister i et kommunalvalg," lød det fra statsministeren. 

Mette Frederiksen anerkender dog, at Socialdemokratiet gennem de seneste to år i regering har prioriteret provinsen højt. 

Der er ikke noget, der gør ondt på en socialdemokratisk statsminister i et kommunalvalg.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

“Det har været nødvendigt at få skabt en bedre balance i Danmark,” sagde hun.

"Det er blevet talt ind i og nogle gange overfortolket ind i en konflikt mellem land og by og mellem provins og København.”

“Hvis der er nogen i byerne, der siger, at vi gerne må huske på dem (…), så lægger vi os i selen for det. Det gælder ikke mindst på boligområdet,” fortsatte hun. 

Socialdemokratiet genvinder imidlertid meget af det tabte i provinsen og ender på landsplan med en samlet stemmeandel på 28,5 procent af stemmerne. 

I nogle provinskommuner går partiet endda kraftigt frem. 

Det er blandt andet tilfældet i Holbæk Kommune, hvor den populære borgmester Christina Krzyrosiak Hansen fører sit parti frem til absolut flertal med 58,9 procent af stemmerne efter en fremgang på hele 30,2 procentpoint i forhold til valget i 2017. 

Læs også

Enhedslistens spidskandidater i Københavns og Frederiksberg Kommune, Line Barfod og Pelle Dragsted, ankom omkring 20.30 til partiets valgfest på spillestedet Vega. 
Enhedslistens spidskandidater i Københavns og Frederiksberg Kommune, Line Barfod og Pelle Dragsted, ankom omkring 20.30 til partiets valgfest på spillestedet Vega.  Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Enhedslisten bliver størst

Socialdemokraternes tilbagegang i de store byer kommer selvfølgelig andre partier til gode. 

I hovedstaden ser blandt andet Enhedslisten ud til at have haft snablen dybt nede i krukken med tabte S-stemmer.

Her brager partiet frem med 6,2 procentpoint i forhold seneste valg og trækker dermed næsten hver fjerde stemme i hovedstaden. Det betyder, at Enhedslisten overtager positionen som Københavns største parti fra Socialdemokratiet. 

Det er dog ikke lykkedes at veksle den store vælgeropbakning til en overborgmesterpost på Københavns Rådhus. Onsdag morgen meddelte Socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen, at hun efter nattens forhandlinger er ny overborgmester.

Søren Pape Poulsen var glad for det generelt flotte valgresultat til Konservative, men han havde ondt af de Frederiksbergborgere, der skal leve under
Søren Pape Poulsen var glad for det generelt flotte valgresultat til Konservative, men han havde ondt af de Frederiksbergborgere, der skal leve under "københavnske tilstande", efter at Konservative har tabt kommunen.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

K går massivt frem, men taber højborg

Det er dog på den anden politiske fløj, at valgets helt store vinder skal findes. 

Her bytter Konservative en længerevarende landspolitisk medvind til et særdeles godt valgresultat i kommunerne. 

Konservative går ved kommunalvalget frem med hele 6,4 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2017, og det kaster flere nye borgmesterposter af sig.

Det er blandt andet tilfældet på Bornholm og i Kolding, hvor der ellers var udråbt præsidentvalgkamp mellem de to tidligere ministre, Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF). 

Samtidig holder Konservative fast i borgmesterkæderne i kommuner som Vallensbæk, Lyngby-Taarbæk og Gentofte - i de to sidstnævnt endda med absolut flertal.

Konservative går også frem på Frederiksberg, men det vil være en ringe trøst for partiet, der trods over 40 procent af stemmerne i enklavekommunen må aflevere borgmesterposten til Socialdemokratiets Michael Vindfeldt.

Det er bitter malurt i bægeret hos en generelt stolt partiformand Søren Pape Poulsen, der midt på natten reagerede på valgresultatet.

“Jeg har mest ondt af borgerne på Frederiksberg. Det store mindretal, der nu skal til at have københavnske tilstande på Frederiksberg,” sagde han her.

"Vi taber kommunalvalget 2021," erkendte Kristian Thulesen Dahl midt på aftenen. Hans egen rolle som partiformand skal nu være en del af en intern evaluering i Dansk Folkeparti efter valget. 
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Thulesen skal evalueres

Kommunalvalgets store taber bliver omvendt Dansk Folkeparti, der går stærkt tilbage og mister repræsentation i flere kommuner.

Det gør ondt på partiet, erkender partiformand, Kristian Thulesen Dahl.

“Det er alvorligt. Vi taber kommunalvalget 2021. Nogle af de tal vi kan se i aften er værre, end det vi havde spået,” sagde Kristian Thulesen Dahl, da han mødte pressen midt på aftenen.

Partiet taber hele 60 procent af dets mandater i byrådene. 

Nederlaget kan også få konsekvenser for Kristian Thulesen Dahl selv, sagde han, når Dansk Folkeparti allerede i morgen skal evaluere valgresultatet. 

Det er alvorligt. Vi taber kommunalvalget 2021. Nogle af de tal vi kan se i aften er værre, end det vi havde spået.

Kristian Thulesen Dahl
Formand, Dansk Folkeparti

Her vil partilederens lederskab blive taget op til debat.

“Når man tager en grundig evaluering af tingene, så er det en grundig evaluering. Der er man selvfølgelig internt i partiet velkommen til at rejse alle ting,” sagde Kristian Thulesen Dahl, da han blev spurgt ind til sin lederrolle.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, risikerer valgresultatet som yderste konsekvens at vælte taburetten under Thulesen Dahl.

“Hans holdning har altid været, at man måtte stå modgangen igennem. Men nu virker han oprigtigt åben overfor at stille sit mandat til rådighed,” siger han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00