Analyse af 
Erik Holstein

Thornings kommunale mareridt

ANALYSE: Efterårets kommunalvalg kan på brutal vis forstærke nedturen for flere partiledere. For Thorning kan situationen blive helt uoverskuelig, hvis valget resulterer i et kommunalt blodbad.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var i 2009 i spidsen for at parti, der satte sig på halvdelen af landets borgmesterposter. Internt i partiet frygter man, at S denne gang kan miste op mod en tredjedel af sine 49 borgmestre.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var i 2009 i spidsen for at parti, der satte sig på halvdelen af landets borgmesterposter. Internt i partiet frygter man, at S denne gang kan miste op mod en tredjedel af sine 49 borgmestre. Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Erik Holstein

Det er langt fra sikkert, at et elendigt kommunalvalg vil koste Thorning posten. Men i modsætning til tidligere kan det ikke længere udelukkes, at en siddende statsminister bliver fældet af sine egne. Den politiske situation er så labil i disse år, at de almindelige politiske læresætninger er suspenderet.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget | Christiansborg

Kommunalvalget til november kan blive det lokale valg, der får de hidtil største landspolitiske konsekvenser. For ikke alene ser forskydningerne mellem partierne ud til at blive større end normalt, valget kommer tilmed i et år, hvor lederne af to af Danmarks historisk mest indflydelsesrige partier står usædvanligt sårbart.

Selvom SF ifølge professor Søren Risbjerg Thomsens prognose for Altinget.dk faktisk er det parti, der står til at få den største lussing i forhold til kommunalvalget i 2009, kan de landspolitiske konsekvenser være mere alvorlige for Socialdemokraterne og Konservative.

Størst er presset på statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Allerede på den socialdemokratiske kongres i september 2012 gav centralt placerede partifæller Thorning en frist på omkring et halvt år til at rette op på partiets trøstesløse situation.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00