Her er vælgernes dagsorden

POLITIKOMRÅDER: Udlændingepolitik har nu indhentet sundhed som det absolut vigtigste, når vælgerne skal afgive deres stemme. Forsvarspolitikken er derimod i bund.

Flygtningekrisen har sat sine spor.

Mens sundhedspolitik ubetinget toppede vælgernes dagsorden i tiden op til valget for et år siden, er udlændingepolitikken nu lige så vigtig. Områder som socialpolitik og skat er også centrale, men dog knap så afgørende for valget af parti.

Tallene fremgår af en ny Norstat-måling for Altinget, hvor svarpersonerne har peget på de politikområder, der er mest afgørende for, hvor stemmen ender ved næste folketingsvalg. Man har mulighed for at krydse af ud for flere politikområder.

Ud for sundhed og udlændingepolitik har hele 48 procent denne gang sat et kryds, og netop de emner gør politikerne klogt i at have en troværdig politik på. For udlændinge og sundhed har bidt sig fast i den politiske dagsordens top tre siden 2001 – med valget i 2011 midt under finanskrisen som eneste undtagelse.

Kvinder vilde med sundhed
Sundhed er højt prioriteret politikområde blandt næsten alle partier, og de socialdemokratiske vælgere har ligefrem dette emne som det allervigtigste. Sundhed prioriteres højere hos kvinder end mænd, og logisk nok er det vigtigere for ældre end yngre.

Ikke overraskende er udlændingepolitik afgørende for hele 75 procent af Dansk Folkepartis vælgere, når de skal stemme. Men også for traditionelle borgerlige vælgere fra Venstre og Konservative har dette emne stor betydning. Som noget nyt er udlændingepolitik også vigtigt for Enhedslistens vælgere.

På en tredjeplads kommer socialpolitik med 44 procent bag sig. For vælgere fra SF og EL er det uden konkurrence det vigtigste emne, og det sociale område ligger også meget højt på dagsordnen hos socialdemokrater og vælgere fra Alternativet.

Socialpolitik er tilmed det allervigtigste emne blandt radikale vælgere. En smule overraskende partiets nyere historie taget i betragtning, men her vi nede i små tal.

Skat rykker op
Den heftige diskussion om skattepolitik, som især Liberal Alliance står for, har skubbet emnet op på en fjerdeplads. Det er en bemærkelsesværdig udvikling, at 40 procent nu prioriterer skattepolitik så højt, for emnet var i en årrække forvist til området for politiske kuriositeter.

Det er ikke kun LA-vælgerne, der har skat som det vigtigste emne af alle. Det gælder også vælgere fra Konservative og Venstre, og det er med til at forstærke presset på Løkke (V) frem mod efterårets skatteforhandlinger. Skat optager mænd langt mere end kvinder.

[Artiklen fortsættes under figuren.]

Alternativ dagsorden
At økonomi med 34 procent er røget helt ned på en femteplads afspejler, at danskerne er langt mere trygge ved den økonomiske situation end for fem-seks år siden. Det understreger den vigtige pointe, at det frem for alt er de uløste problemer, de danske vælgere går op i.

De grønne områder miljø samt energi og klima ligger midt i feltet. Gyllespredning og isbjørne uden is afgør ikke et valg, men det grønne er kommet mere frem igen de senere år.

Her skiller Alternativets vælgere sig markant ud fra alle andre: Elbæks vælgere har ganske enkelt klima som nummer et og miljø som nummer to. De grønne områder prioriteres særlig højt blandt unge og folk fra hovedstaden.

Bundpropperne
I den anden ende af skalaen finder man den faste bundprop i den slags undersøgelser, nemlig kultur, som kun 8 procent af vælgerne ser som et af de vigtigste områder.

Nok så tankevækkende scorer den foregående uges helt store stridspunkt, forsvarspolitikken, nøjagtig samme resultat. Forsvar er et emne, der betyder virkelig meget for en lille sluttet skare, men i modsætning til de dramatiske opgør om fodnotepolitikken i 80'erne, er det utænkeligt, at et folketingsvalg vil blive afgjort af forsvarspolitik i 2016.

Forrige artikel Sundhed er de borgerliges akilleshæl Sundhed er de borgerliges akilleshæl Næste artikel Skat og regler skabte politikbranchens folkemøde Skat og regler skabte politikbranchens folkemøde
 • Anmeld

  arne lund · --

  Lemmingeeffekt i Lidenlund

  Så har Vox populi i Ego-land talt. Fremmedfrygt og -had vejer tungere end alt andet. Engang var vi et lille fredsommeligt og venligt folkefærd, men siden midten af 90'erne, har nationen ændret sig til en evigt knurrende pit bull terrier a la Støjberg, der bider efter alt og alle. Især hvis de kommer fra Mellemøsten.
  Med så megen intolerance fortjener vi slet ikke at have det så godt.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Udlændingepolitik er noget andet i dag

  At udlændigepolitikken har nået toppen sker jo fordi Socialdemokratiet har drejet fokus således at denne politik i dag ses som beslaglæggelse af økonomiske ressourcer som skulle have været brugt til de traditionelle velfærdsområder.

  Udlændingepolitik er derfor i dag mere substantiel og baseret på andet end empati som det tidligere handlede om. Man er blevet bevidst om at det er socialbedrageri, organiseret kriminalitet, middelalderlige familiestrukturer og krav om at vi skal ændre vor kultur og bruge vore penge hertil.

  Det er derfor stadig velfærdspolitikken der er øverst på listen.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Undersøgelse.

  At udlændingepolitik står øverst siger sig selv. Mange mennesker er simpelthen død trætte af at vi hele tiden skal tage hensyn til om vi nu generer de mange migranter, som siden sidste efterår er væltet ind over "grænsen".
  Mange af disse har på mange måder opført sig på en måde, som ganske enkelt er i strid med den gængse opfattelse af, hvad god og sømmelig opførsel er.
  Jeg tænker her på de urimelige krav som migranterne er mødt op med, især ude i Europa. Der er trods alt grænser for hvad vi skal finde os i.

 • Anmeld

  Morten Kristiansen · Public Affairs SE/Stofa

  Hvorfor har man ikke spurgt til erhvervspolitik?

  Jeg tænker at erhvervspolitik bør være en del af spørgsmålet, da det trods alt betyder alt for rammerne for erhvervslivet, herunder konkurrenceevne, eksport, jobsikkerhed mv. Jeg ville svare erhvervspolitik som nr 1 så jeg ved ikke hvordan det stiller resultatet af denne "undersøgelse".