Udråbt som Christiansborgs nye stjerne: Sundhedsvæsenet er årsagen til, at jeg er her

Monika Rubins helt store mærkesag er sundhedsvæsenet, som har brug for en gennemgribende renovering. Det er alt fra almen praksis til psykiatrien. Men der er også andre ting at kæmpe for politisk i Danmark. Altinget har mødt Moderaternes politiske ordfører.

Monika Rubin har været med i Det Politiske Mødested fra start af. "Jeg blev suget ind i det, det var ligesom en åleruse. Så da jeg kom ind i det, var det også svært at komme ud igen," siger hun om det politiske forum.
Monika Rubin har været med i Det Politiske Mødested fra start af. "Jeg blev suget ind i det, det var ligesom en åleruse. Så da jeg kom ind i det, var det også svært at komme ud igen," siger hun om det politiske forum.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Jonas Wiinblad Overgaard

Under coronakrisens nedlukning og Zoom-mødernes indtog på danskernes computere, loggede Monika Rubin ind på Det Politiske Mødested.

Et helt nyt politisk forum på nettet. Ledet af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. 

"Da jeg loggede ind, tænkte jeg: 'Lad os se, hvad det her er'. Det var ufarligt, det var online, og man kunne altid bare logge af. Man kunne slukke kameraet og mikrofonen," siger Monika Rubin, politisk ordfører for Moderaterne, der fortsætter: 

"Men det gjorde jeg ikke. Jeg deltog med mit eget navn og billede."

Altinget møder Monika Rubin på Moderaternes kontorer på Christiansborg. Hun er udråbt som en af Moderaternes største politiske talenter, og hun er kommet for at genoplive sundhedsvæsenet.

Polsk søndagsskole og volleyball

Monika Rubin blev født i Hvidovre, familien flyttede senere til Roskilde, hvor hun både færdiggjorde folkeskolen og gymnasiet.  

Min stedfar var folkeskolelærer og underviste i samfundsfag og historie. Man engagerede sig i det samfund, som man var en del af, og havde holdninger til, hvad politikerne sagde.

Monika Rubin

Tv-avisen kørte hver aften, og der var politiske diskussioner i hjemmet.

"Min stedfar var folkeskolelærer og underviste i samfundsfag og historie. Man engagerede sig i det samfund, som man var en del af, og havde holdninger til, hvad politikerne sagde," siger hun. 

Monika Rubin er halvt polsk og halvt persisk. Hun gik i polsk søndagsskole og spillede volleyball.

Og så havde hun enormt svært ved at lade ting ligge, hvis der var noget, hun fandt uretfærdigt.

"En lærer i gymnasiet kaldte mig en 'polsk fruentimmer'. Nok fordi jeg var den lidt irriterende elev, der ikke var særlig autoritetstro og havde holdninger. Hvis jeg blev mødt med noget, der undrede mig, eller som jeg ikke forstod, stillede jeg opklarende spørgsmål – ofte indtil jeg var tilfreds med svaret," siger Monika Rubin.

Den vedholdenhed skulle følge hende hele vejen ind i magtens centrum på Slotsholmen.

Det Politiske Mødested var en åleruse 

Lars Løkke Rasmussen startede Det Politiske Mødested 8. januar 2021 som en online politisk tænketank. 

Jeg blev suget ind i det, det var ligesom en åleruse. Så da jeg kom ind i det, var det også svært at komme ud igen.

Monika Rubin

Efter at Monika Rubin én gang havde logget ind, måtte hun bare være med igen.

"Jeg blev suget ind i det, det var ligesom en åleruse. Så da jeg kom ind i det, var det også svært at komme ud igen," siger hun.

Det Politiske Mødested åbnede Monika Rubins øjne for den politiske verden.

"Det interessante ved Det Politiske Mødested var og er stadig, at der er enormt mange forskellige mennesker. Og det, tror jeg, er rigtig sundt, at man som politiker og menneske får forskellige syn på sagen."

Monika Rubin har ikke selv været partipolitisk aktiv, før hun meldte sig ind i Moderaterne. Men hun har haft politiske forbilleder, især Helle Thorning-Schmidt, fremhæver Monika Rubin.

"Hun har været en stor inspiration, og var det i de år, hvor jeg begyndte at interessere mig for politik," siger hun.

Den tidligere statsminister har banet vejen for, at man også som kvinde i dansk politik kan være meget mere sig selv, siger Monika Rubin.

"Når jeg kigger i mit klædeskab, tænker jeg ikke over, hvad jeg præcist skal have på. Som kvinde vil jeg gerne stadig have lov til at være feminin i mit udtryk," lyder det.

"Jeg havde en god fornemmelse. Men det var først et par dage efter, jeg kunne vide mig sikker," siger Monika Rubin om sit eget personlige valg. Hun blev valgt med 3.376 personlige stemmer. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Valget 

Et år og fem måneder efter at Det Politiske Mødested blev oprettet, stiftede Lars Løkke Rasmussen partiet Moderaterne.

Monika Rubin var ikke i tvivl om, hvorvidt hun skulle være med i det nye parti. 

"Det handlede om, at jeg havde været med fra starten. Jeg var ikke i tvivl om, hvad Moderaterne var, da det blev stiftet," siger hun. 

1. november 2022 var der folketingsvalg i Danmark. På valgaftenen stod det klart. 16 mandater, og partiet bragede i Folketinget. Men det var faktisk først et par dage efter, at Monika Rubin kunne bide sig sikker på en plads i Folketinget. 

Monika Rubin fik 3.376 personlige stemmer i Københavns Omegns Storkreds, flest af alle partiets kandidater i den kreds. 

"Det var surrealistisk," siger den politiske ordfører, da beskeden tikkede ind. 

Blå bog

Monika Rubin er 35 år og har to børn

Hun blev til valgt til Folketinget for Moderaterne i Købehavns Omegns Storkreds ved valget i 2022. 

Hun har siden december 2022 været politisk ordfører og sundhedsordfører for Moderaterne. Hun er ligeledes statsrevisor og formand for epidemiudvalget. 

Den politiske ordfører har været en del af Det Politiske Mødested siden begyndelsen i 2021.

Monika Rubin blev uddannet læge i 2015 og har siden været tilknyttet Region Hovedstaden over flere omgange. 

Sundhedsordføreren er i gang med at skrive en ph.d. om om pårørendes tilstedeværelse ved akut behandling og genoplivning.

Hun har også undervist yngre læger på Copenhagen Academy of Medical Education and Simulation. 

Hun har været sundhedspolitisk aktiv i flere forskellige forum, blandt andet som bestyrelsesmedlem i den politiske tænketank SundFornuft. 

Roserne vælter ind  

Efter en rekordlang regeringsdannelse blev Monika Rubin udpeget som politisk ordfører for Moderaterne. Hun bliver også sundhedsordfører, statsrevisor og formand for Epidemiudvalget.

"Jeg var sådan lidt Pippi Langstrømpe: Det har jeg ikke prøvet før, det kan jeg sikkert godt finde ud af," siger hun.

Når jeg kigger i mit klædeskab, så tænker jeg ikke over, hvad jeg præcist skal have på. Som kvinde vil jeg gerne stadig have lov til at være feminin i mit udtryk.

Monika Rubin

Og den politiske ordfører høstede hurtigt popularitet. Især da hun holdt sin første ordførertale. 

Talen fik ros fra både røde og blå folketingskollegaer. Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, kaldte talen for en "flot debut". Ligesom SF's Signe Munk skrev, at Monika Rubin var "sej og modig". 

På Moderaternes første årsmøde som folketingsparti var Monika Rubin vært for et indlæg, hvor partiets medlemmer kunne stille spørgsmål til de fem ministre. Da indlægget var færdigt, nåede uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund at stille følgende spørgsmål til Monika Rubin:

"Hvordan er det at være Christiansborgs største stjerne?" 

"Vi er alle stjerner," svarede Monika Rubin.

Monika Rubin er gået ind i politik, fordi sundhedsvæsenet
Monika Rubin er gået ind i politik, fordi sundhedsvæsenet "har brug for en hovedrengøring", men allerede nu kan hun godt se, at der er flere sager, hun brænder for. "Jeg vil gerne forandre for at forbedre. Man skal ikke bare forandre for forandringens skyld," lyder det. Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Sundhedsvæsenet har brug for en hovedrengøring

Den primære grund til, at Monika Rubin sidder på Christiansborg er sundhedsvæsenet. Hun er uddannet læge, har arbejdet på hospitaler i Region Hovedstaden og har siddet som bestyrelsesmedlem i en sundhedspolitisk tænketank.

"Det er derfor, at jeg er gået ind i politik. Jeg ville være enormt ked af det, hvis jeg sad her om ti år, og vi stadig har de samme diskussioner," fortæller hun. 

Monika Rubin ser store udfordringer i branchen, som skal håndteres nu og her. 

"Jeg har kunne se, hvordan vores sundhedsvæsen har været udfordret. Jeg har kunne se, hvordan mine kollegaer løb rundt og ikke kunne følge med. Jeg har haft kollegaer, der løb rundt i patientbleer, hvis de havde menstruation, fordi de ikke vidste, hvornår de kunne komme på toilettet næste gang," siger hun. 

Min far altid fortalt mig, at Danmark er paradis på jord. Og derfor gør det mig en smule bekymret, at der er færre, der bryder den sociale arv end tidligere. Vi skal derfor have enormt meget fokus på, at Danmark skal blive ved med at være paradis på jord.

Monika Rubin

Hun er derfor glad for de spadestik, regeringen allerede nu har taget. Hun nævner akutplanen, psykiatrien og især sundhedsstrukturkommissionen, som politiske resultater, der betyder noget. 

"Hele vores sundhedsvæsen har brug for en ordentlig hovedrengøring. Det er en kæmpe opgave, og det er ikke noget man løser hen over en enkelt nat," lyder det.

Sundhedsvæsenet var Moderaternes helt store mærkesag i valgkampen. Nu har regeringen nedsat en Sundhedsstrukturkommission, der skal bruge et år på arbejde. Hvorfor skal der gå så lang tid?

"Jeg synes ikke, at et år er lang tid, tværtimod. Den tid, hvor vi kunne løse tingene med at tilføre flere penge eller ved at skrue på en knap hist og her, er forbi, og det er en meget vigtig opgave, som Sundhedsstrukturkommissionen er sat på. Hvis man skal tænke sig godt om, så tager det tid," siger sundhedsordføreren.

"Vores velfærd er noget af dyrebareste, vi har"

Selvom om sundhedsvæsenet er den vigtigste mærkesag for Monika Rubin, så er der også andre ting at kæmpe for.

"Jeg vil gerne forandre for at forbedre. Man skal ikke bare forandre for forandringens skyld," siger hun og fortsætter:

Jeg var sådan lidt Pippi Langstrømpe: Det har jeg ikke prøvet før, det kan jeg sikkert godt finde ud af.

Monika Rubin

"Min far altid fortalt mig, at Danmark er paradis på jord. Og derfor gør det mig en smule bekymret, at der er færre, der bryder den sociale arv end tidligere. Vi skal derfor have enormt meget fokus på, at Danmark skal blive ved med at være paradis på jord."

Uanset hvilken social klasse man kommer fra, har vi alle mulighed for at tage en uddannelse og få behandling på sygehusene. Dét var farens definition af paradis på jord, siger Monika Rubin.

"Vores velfærd er noget af det dyrebareste, vi har, men vi må ikke tage den for givet. Det koster mange penge at have en velfærd som vores, og derfor er der brug for reformer og hele tiden en afvejning af, hvordan vi bruger pengene bedst," siger hun.

Vores raison d'être er at holde yderfløjene ude

Moderaterne har nu været en del af regeringen i over fire måneder. Og selvom om Monika Rubin kan bryste sig af flere sundhedspolitiske tiltag, så har SVM-regeringens popularitet i meningsmålingerne været dalende. 

I den seneste snit af meningsmålinger lavet af professor Kasper Møller Hansen for Altinget står regeringen til blot 70 mandater, hvis der var valg i morgen.

Kan du se Moderaterne i en mere klassisk rød eller blå regering i fremtiden?

"Jeg kan ikke se os i en ren rød eller ren blå regering og så os som støtteparti. Hele vores raison d’être er, at yderfløjene ikke skal have den magt, som de har haft i klassisk blokpolitik. Det er helt absurd at føre politik på en måde, hvor man for eksempel bytter en sundhedsreform for en udlændingestramning," siger Monika Rubin. 

Kan Lars Løkke Rasmussen blive statsministerkandidat?

"Det er ikke realistisk nu, og det har på intet tidspunkt været ambitionen, at det her parti skulle løfte Lars Løkke til statsministerposten. Det er ikke det, det handler om. Det handler om politikken," siger Rubin.

Monika Rubin har fået en del store poster, efter hun er kommet i Folketinget, blandt andet politisk ordfører, sundhedsordfører og statsrevisor.
Monika Rubin har fået en del store poster, efter hun er kommet i Folketinget, blandt andet politisk ordfører, sundhedsordfører og statsrevisor. "Jeg var sådan lidt Pippi Langstrømpe. Det har jeg ikke prøvet før, det kan jeg sikkert godt finde ud af," lyder det. Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Vil ikke for langt fra virkeligheden

Men selvom den korte politiske karriere indtil nu har budt på meget, skal Monika Rubin ikke sidde på Christiansborg for evigt, siger hun.

"Jeg er gået ind i det, fordi jeg har en sag, jeg brænder for," siger hun.

Jeg er nervøs for at komme for langt væk fra virkeligheden.

Monika Rubin

Og sundhedsordføreren vil også gerne dyrke lægefaget igen. Hun håber i fremtiden, at man kan finde løsninger, der gør, at hun kan tage vagter på hospitalet ved siden af arbejdet på Slotsholmen.

"Jeg er nervøs for at komme for langt væk fra virkeligheden," siger Monika Rubin. 

Hun siger dog samtidig, at der godt kan komme andre sager i fremtiden, som hun brænder for og vil arbejde med.

"I takt med, at jeg bliver mere og mere engageret i det politiske, kan jeg se, at der er flere og flere uretfærdigheder i vores samfund, som jeg gerne vil gøre noget ved. Og så er vi tilbage til barndommen. Jeg har enormt svært ved at lade ting ligge, hvis der er noget, jeg kan gøre."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Monika Rubin

Politisk ordfører, Moderaterne, statsrevisor, MF (M), læge, Herlev Hospital
cand.med. (Københavns Uni.), ph.d. (Københavns Uni., 2023)

0:000:00