Ung, studerende og bor til leje: Her er Enhedslistens typiske vælger

I weekenden afholder Enhedslisten sit første årsmøde med Pelle Dragsted som politisk ordfører. Men hvem er det, der stemmer på ham og de rød-grønne partikammerater? Bliv klogere på Enhedslistens vælgere her.

Folketingsmedlemmer for Enhedslisten Victoria Velásquez, Rosa Lund og Pelle Dragsted til pressemøde i august.
Folketingsmedlemmer for Enhedslisten Victoria Velásquez, Rosa Lund og Pelle Dragsted til pressemøde i august.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Martha Nybroe

De er mange kvinder og få boligejere. De er enten i gang med en uddannelse eller har allerede en videregående én af slagsen. Og så er halvdelen af dem under 40 år. 

Det er billedet, der tegner sig af Enhedslistens vælgere forud for partiets online årsmøde i weekenden, hvor politisk ordfører Pelle Dragsted vil gøre status over det forgangne og kommende år i Danmarks rød-grønne parti.

Læs også

Bliv klogere på Enhedslistens vælgere gennem seks demografiske nedslag her:

Flere kvinder end mænd

Seks ud af ti af Enhedslistens vælgere identificerer sig som kvinde. Enhedslisten er derfor det parti i Folketinget med næstflest kvindelige vælgere, kun tangeret af SF. Politisk ordfører Pelle Dragsted er såmænd også partiets første mandlige politiske ordfører, siden posten blev oprettet i 2009. 

Yngre end resten af befolkningen

Enhedslistens vælgere skiller sig aldersmæssigt ud fra resten af befolkningen. Halvdelen af vælgerne er under 40 år gamle og kun hver femte er over 60 år. For hele befolkningen er der nogenlunde lige mange mennesker under 40 og over 60 år. Enhedslisten er altså et parti, der særligt taler til de unge vælgere.

Læs også

Oftere højtuddannede

Der vil være langt mellem håndværkerne på landsmødet i weekenden. Blandt Enhedslistens vælgere er der nemlig halvt så mange personer med en erhvervsfaglig uddannelse som i resten af befolkningen. Partiet ligger derimod over landsgennemsnittet, når det kommer til de korte og længere videregående uddannelser.

Mange studerende

De af Enhedslistens vælgere, der er i arbejde, fordeler sig meget lig hele befolkningen. Ser man derimod blandt vælgerne på overførselsindkomster, har Enhedslisten dobbelt så mange studerende blandt sine vælgere som i resten af befolkningen - men til gengæld har de halvt så mange pensionister. 

Flere af de allerfattigste

De mange studerende viser sig også i statistikken over indkomst, hvor hele 16,4 procent af Enhedslistens vælgere tjener under 100.000 kroner om året - dobbelt så mange som i resten af befolkningen. I den anden ende af indkomstskalaen er Enhedslisten en smule underrepræsenteret blandt de bedst tjenende danskere. Hvor 5,7 procent af danskerne tjener over 800.000 kroner, er det kun 2,8 procent af Enhedslistens vælgere. 

Bor til leje eller i andel

Enhedslistens vælgere er sjældnere boligejere end resten af befolkningen. I stedet bor de til leje eller i andelsboliger. Dette flugter formentligt med Enhedslistens stærke greb om de store universitetsbyer, hvor udbuddet af ejerboliger er småt.

 Enhedslisten afholder sit årsmøde online lørdag den 4. maj og søndag den 5. maj. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024