Vælgere uden arbejde strømmer til rød blok

VANDRING: Siden foråret er det særligt vælgere uden for arbejdsmarkedet, der er strømmet til rød blok, og da valgkampen blev skudt i gang, flød de offentligt ansatte også med. Socialdemokraterne har effektivt appelleret til de vælgergrupper, vurderer valgforsker.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har hen over foråret fået bedre tag i pensionister, studerende og andre uden for arbejdsmarkedet.<br>
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har hen over foråret fået bedre tag i pensionister, studerende og andre uden for arbejdsmarkedet.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er jo klart, at de offentlige ansatte er optaget af, at den offentlige sektor har gode vilkår.

Rune Stubager
Valgforsker, Aarhus Universitet

Siden det tidlige forår er det vælgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet, der er i særdeleshed er begyndt at pege på partierne i rød blok.

Det viser valgforsker Søren Risbjerg Thomsens gennemgang af vælgervandringerne til og med valgkampens femte dag (31. maj). De røde partier er i perioden gået frem blandt både ansatte i det private og i den offentlige sektor. Men det er især vælgere uden for arbejdsmarkedet, der har flyttet sin stemme til rød blok (se tabel længere nede).

I første kvartal af 2015 pegede 44,8 procent af vælgerne uden for arbejdsmarkedet (hovedsageligt pensionister, studerende og andre, der modtager offentlig støtte) på rød blok. Fem dage inde i valgkampen var andelen steget massivt til 50,5 procent. Altså en fremgang på knap seks procentpoint.

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Søren Risbjerg Thomsen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Analysen er baseret på over 150.000 Gallup-interviews fra Folketingsvalget 2011 til den 31. maj 2015. I gennemsnit cirka 12.000 Gallup-interviews per kvartal.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller kan ses nederst på siden og må kun gengives efter aftale med Altinget.


0:000:00