Vælgerne straffer Europas siddende regeringer

BAGGRUND: Mens der i Danmark har været en stærk liberal bølge de sidste par år, er billedet mere broget i resten af Europa. For uanset de enkelte regeringers farve kommer de næsten alle til at betale dyrt for vælgernes frustrationer over den økonomiske krise.
Ifølge meningsmålingerne står Helle Thorning-Schmidt (S) allerede til at blive udskiftet efter første regeringsperiode. Utilfredse vælgere er billedet i et kriseramt Europa, hvor Merkel i Tyskland er undtagelsen.
Ifølge meningsmålingerne står Helle Thorning-Schmidt (S) allerede til at blive udskiftet efter første regeringsperiode. Utilfredse vælgere er billedet i et kriseramt Europa, hvor Merkel i Tyskland er undtagelsen.Foto: Helle Thorning-Schmidt/Facebook
Morten ØyenErik Holstein

Krisen kradser i hele Europa. Men ser man på de europæiske vælgere som helhed, er der intet, som tyder på, at de i særlig grad støtter en liberalistisk - eller for den sags skyld en keynesiansk - kriseløsning.

Snarere ser vælgerhavet ud til at skylle den siddende regering væk uanset udgangspunkt. Det er allerede sket i hel stribe lande de sidste tre-fire år, og mange af de steder, hvor det ikke er sket endnu, ser det ud til at blive resultatet i løbet af kort tid.

Nedtur for Liberaldemokraterne
Ser man på Storbritannien, vandt den konservative David Cameron valget i 2010 over den siddende premierminister Gordon Brown. Umiddelbart en tilkendegivelse af, at de britiske socialdemokrater ikke havde overbevist vælgerne om, at de havde den rette medicin til krisen. Men støtten til Cameron var dog ikke mere overvældende, end at han måtte have de liberale demokrater med i regering.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00