Ved SF's landsmøde handler det om at komme ud af hamsterhjulet

Var man mødt op til SF's landsmøde i en jagt efter drama, kunne man ikke være gået mere forkert. Ledelsen af partiet holder i store træk fast i sine kendte politikområder og synspunkter på dem, og medlemmerne kvitterede med lange og taktfaste klapsalver. Først efter kommunalvalget skal der udvikles nye visioner fra bunden.

Villy Søvndal på talerstolen ved åbningen af SF's landsmøde. Lange klapsalver bevidner, at han stadig anses for at være en stjerne i partiet.<br>
Villy Søvndal på talerstolen ved åbningen af SF's landsmøde. Lange klapsalver bevidner, at han stadig anses for at være en stjerne i partiet.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det er lørdag formiddag, da Villy Søvndal åbner SF's landsmøde med en kort tale. Herefter synger han for på "Når jeg ser et rødt flag smælde". Det er et ærefuldt hverv, siger han.

Kort forinden har han høstet en stor klapsalve for at pointere, at SF ikke er er et parti, der vælter regeringen "ofte", som han siger. Det udløser et stort bifald.

Han stiller op til kommunalvalget i sin hjemby Kolding, og SF'erne håber alle meget på, at han bliver borgmester.

Det er ni år siden, Søvndal var formand, og den mellemliggende periode har været præget af både ned- og senest opture for partiet. Ansvaret bliver dog ikke lagt på hans skuldre, bedømt ud fra den modtagelse, som landsmødet giver ham. Han er stadig en stjerne.

Et spørgsmål melder sig, mens han taler. Det går godt i dag for SF i meningsmålingerne. Man kan mærke begejstringen i salen, men hvilken lektie har SF'erne lært af nedturen?

Pia-effekten

Nedturen fra det gode valgresultat i 2007 til den kun syv medlemmer store folketingsgruppe, der blev stemt ind ved valget i 2015, bliver ikke rigtig omtalt fra talerstolen.

Den større fortælling er, at post-corona er der rigtig mange mennesker, inklusive mig selv, der gerne vil lidt ud af hamsterhjulet og sætte farten ned.

Jacob Mark
Gruppeformand, SF

I dag er der vind i sejlene, og SF'erne klapper højt, længe, stående og i takt af Pia Olsen Dyhr, da hun træder ind til sin landsmødetale. De gør det samme, da hun træder ned igen. Hun har ikke nævnt nedturen.

Det er tydeligt, at SFs strategi er at kapitalisere på den medvind, partiet er i lige nu.

SF's stærkeste nationale mærkesager på klima- og børnepolitik skal oversættes til kommunalpolitik. På landsmødet bygges kataloget af mærkesager ud med et budskab om, at der skal ro på, blandt andet i folkeskolen og på fødegangene.

Budskabet fra SF's ledelse virker til at have en solid klangbund blandt deltagerne på landsmødet, der klapper og klapper og klapper.

Læs også

Natarbejde og fest

Gruppeformand Jacob Mark nævner som en af de få - og ganske kort - SF's nedtur, da han bliver bedt om at introducere den centrale debat om SF's landsmødes såkaldte politiske hovedudtalelse. Han vidste ikke, at han skulle på talerstolen for at introducere debatten, men improviserer sig frem. Det får også en klapsalve.

Jacob Mark får en lang aften på landsmødet. Han er en del af redaktionsudvalget, der hugger den endelige politiske udtalelse fra landsmødet til, så alle medlemmerne kan se sig i den. Udvalget skal samle mange af trådene og ændringsforslagene fra dagens vidt forgrenede debat til to samlede udtalelser, der skal stemmes om dagen efter.

Når der kommer et nyt folketingsvalg skal vi videre og udvikle nye visioner igen. Så skal vi sige, hvad de næste store skridt for at forbedre velfærden og passe på vores klima og natur er.

Jacob Mark
Gruppeformand, SF

Men først er der middag med fællessang, oksekød og bar.

Da Altinget møder Jacob Mark på dag to, er han derfor også en smule træt. Arbejdet med de sidste ændringsforslag til den politiske udtalelse tog lidt tid at få på plads - og derefter festede han med sine partikammerater.

Han ser årets landsmøde som et, hvor SF skal kapitalisere på den fremgang, der kan ses i meningsmålinger. Partiet skal indkassere mandater i regionsråd og byråd.

Politikken bygger ovenpå kendte områder

Han medgiver, at politikken, der udvikles og diskuteres på landsmødet, ikke adskiller sig væsentligt fra de få mærkesager, SF har stået stærkt på siden folketingsvalget i 2019:

"Det er rigtigt, at vi til kommunal- og regionsvalget kæmper for de samme sager, som vi også har kæmpet for landspolitisk de seneste år. Pia overtog et parti, hvor der var nødt til at blive udviklet ny politik. Det er rart nu at kunne bygge videre på noget af det, vi gik frem på i sidste valgperiode - folkeskolen, minimumsnormeringer, klima og drikkevand," siger han og fortsætter:

"Jeg synes, det er vigtigt, at man ikke forlader sager for at finde andre sager. Man skal gennemføre de sager, man går til valg på."

Jeg bider mærke i, at det er Villy Søvndal, der åbner landsmødet. Kan du sætte nogle ord på den udvikling, der har været, siden han var formand, til hvor i står nu og om de år er glemt, og hvad I har lært af dem?

"Det er på ingen måde glemt. At Villy står der, til stor hyldest fra hele salen, viser, at vi har bearbejdet det, der skete dengang. Dem, der repræsenterede en fløj fra dengang kan godt se egne fejl. Og det samme gælder den anden fløj. I min optik gjorde Villy os, til et mere folkeligt parti, der fokuserede på nogle større bredere sager," siger Jacob Mark. Han fortsætter:

"Til gengæld var der måske lidt for meget fokus på at komme ind i regeringen alene for regeringens skyld. Og så glemte vi også at politikudvikle og have visioner, mens vi havde magten. Det er så det, vi prøver at tage med videre nu her, fordi vi har en ambition om at komme regering igen."

Hver gang det fra talerstolen bliver nævnt, at SF ikke er et parti, der truer med at vælte regeringen, så jubler medlemmerne. Hvad siger det dig om, hvordan medlemmerne forventer, I forholder jer til regeringen?

"Det er en del af vores DNA ikke at rasle med sablen. I hvert fald ikke hele tiden. Men vi har generelt den parlamentariske strategi, at vi tror på indflydelse i forhandlingslokalet. Vi mener, at de største valgløfter vi gav, har vi gennemført med den strategi. Og det kan vores medlemmer også se," siger han.

Temaet for landsmødet her er, at der skal ro på. Politiklinjerne I fremlægger her flugter med de kendte, og du siger, der skal ikke rasles med sablen. Kan du være bange for, at det kommer til at fremstå passivt?

"Nej. Vores oplevelse er, at der er klangbund i befolkningen for de sager. Folk synes, det er vigtigt med en bedre folkeskole, rent drikkevand og ro på fødegangene. Og den større fortælling er, at post corona er der rigtig mange mennesker, inklusive mig selv, der gerne vil lidt ud af hamsterhjulet og sætte farten ned," siger han.

At Villy står der, til stor hyldest fra hele salen, viser, at vi har bearbejdet det, der skete dengang.

Jacob Mark
Gruppeformand, SF

Nu er planen, at SF skal brage ind i regionsråd og byråd med et budskab om at lade hamsterhjulene stå forladte hen. Og så skal de videre:

"Når der kommer et nyt folketingsvalg skal vi videre og udvikle nye visioner igen. Så skal vi sige, hvad de næste store skridt for at forbedre velfærden og passe på vores klima og natur er," slutter Jacob Mark.

Landsmøde med legeområde

Børn er allestedsnærværende i SF's univers. De kommende generationer er til stede i mærkesagerne om folkeskole, minimumsnormeringer og klima - og de er over alt på landsmødet, da mange af partiets medlemmer har taget deres arvinger med.

Også debattonen må siges at være et børnevenligt miljø. SF'erne er så gode venner, at det fra talerstolen bliver foreslået at indstille tovholderen for udformningen af nye familiepolitiske principper til Nobels fredspris. Det klapper de også af.

Derfor er der i år indrettet et legeområde udenfor den store sal, hvor både menige medlemmer og folkevalgte tager en pause, kombineret med en tørn som legeonkler- og tanter.

Landsmødet slutter som det starter - udramatisk og med god stemning. Der stemmes om politiske udtalelser, og SF'erne er meget, meget enige.

SF'erne er glade. De klapper og jubler, da formand Pia Olsen Dyhr i sin afsluttende tale nævner, at der er landsmøde igen allerede om et halvt år.

Der er ro på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00