Arabiske og danske unge udveksler værdier med Anders Samuelsen

DIALOG: Ti unge fra forskellige arabiske lande blev inviteret til Ungdommens Folkemøde af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram. Blandt de deltagende var udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). "Vi ønsker en bedre dialog og forståelse for hinanden og ikke bare, at man lytter, men også at diskutere hinandens synspunkter," siger han.

Udenrigsministeren går rundt mellem de unge, der diskuterer forskellige problemstillinger. Foto: Arthur J. Cammelbeeck.
Udenrigsministeren går rundt mellem de unge, der diskuterer forskellige problemstillinger. Foto: Arthur J. Cammelbeeck.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

”Velkommen til. For de af jer, der ikke kender mig, så er jeg meget berømt.”

Dagens vært, Emil Thorup, åbner ballet og byder alle velkommen på spøgende vis.

Lokationen er Valbyparken. Nærmere bestemt workshoptelt nr. 3 på Ungdommens Folkemøde. Det er fredag formiddag, og inde bag den hvide teltdug er der gjort klar til workshop. Stolene er stillet i rækker af fem over for hinanden, hvor de unge sidder og diskuterer en række spørgsmål om drømme, problemer i samfundet og mål for livet og deres viden om Danmark og den arabiske verden. De unge skal diskutere hvert spørgsmål med personen overfor, og derefter skal de skifte plads, så de får udvekslet meninger med flere forskellige personer.


De unge sidder på rækker og skal diskutere deres spørgsmål med personen overfor. Foto: Arthur J. Cammelbeeck.

Fakta
Om DAPP:
Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram hører under Udenrigsministeriet og er Danmarks samarbejdsprogram med Mellemøsten og Nordafrika. Programmet arbejder for at styrke god regeringsførelse og sikre økonomiske muligheder, særligt for unge og kvinder i regionen.
Forkuslandene er Marokko, Tunesien, Egypten og Jordan. 
Kilde: DAPP

Der er ikke tale om hvilke som helst unge, den her gruppe består af en blanding af danske unge, såvel som ti unge fra fire forskellige arabiske lande, nemlig Tunesien, Marokko, Jordan og Egypten. Disse fire lande er fokuslandene hos Dansk-Arabisk Partnerskabprogram, DAPP, der er en organisation under Udenrigsministeriet, der arbejder for at styrke befolkningernes muligheder i de fire fokuslande.

De unge er en blanding af entreprenører, politisk aktive, journalister og andre, der anslås at kunne viderebringe disse erfaringer.

Udenrigsministeren ankommer
Kl 10:08, da de unge har diskuteret de forskellige spørgsmål, ankommer dagens hovedperson, nemlig udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Han bevæger sig rundt mellem grupperne af unge, inden han går op på scenen for at diskutere dagens emner med dem.

”Vi skal blive bedre til at acceptere hinanden på trods af kulturelle forskelle,” siger en af deltagerne ud i plenum, da debatten kører med udenrigsministeren.

Udenrigsministeren får en kort briefing, da han ankommer til workshopteltet. Foto: Arthur J. Cammelbeeck.

Anders Samuelsen er enig, men dog med visse grænser i forhold til, hvorvidt kulturelle forskelle skal føre til undertrykkelse.

”Vi skal være åbne og tolerante over for andre kulturer, men grænsen går ved for eksempel undertrykkelse af kvinder. Hvis folk har disse synspunkter, så er det os mod dem,” siger udenrigsministeren.

Dialogen er i front
Det er Udenrigsministeriet og DAPP, der står for begivenheden. Målet er at lade de arabiske unge inspirere til at udvide civilsamfundet i deres hjemland gennem dialog og kulturudveksling.

De unge observerer Anders Samuelsen (LA), mens han diskuterer i plenum. Foto: Arthur J. Cammelbeeck.

”Vi ønsker en bedre dialog og forståelse for hinanden og ikke bare, at man lytter, men også at diskutere hinandens synspunkter,” siger udenrigsministeren og uddyber, at han synes, begivenheden har været succesfuld.

”Det lader til, at det er de rette unge, der er blevet valgt,” siger han.

De unge er her for at få erfaringer
De unge besøgende kommer til Ungdommens Folkemøde for at få erfaringer, der kan bidrage til kulturlivet i deres eget samfund. 

”Jeg arbejder på at lave en begivenhed som denne hjemme i Marokko, men med en større sammenblanding af kultur og sport, så det vil jeg gerne bruge besøget i Danmark til at arbejde på,” siger Brahim Labbardi fra Marokko, der er uddannet i sportsmanagement og er til eventet som repræsentant for kvinders sportsforening i Marokko.

En anden, der har været inviteret til begivenheden, er Reem Khashman fra Jordan. For hende er dialogen og kulturudvekslingen vigtig.

”De her dage har været meget givende. Jeg nyder at møde unge fra Danmark og dele erfaringer med dem. At møde dem og tale med dem har givet meget. Den vigtigste ting for mig har været, hvordan vi opretholder et forhold mellem danskere og andre kulturer,” siger Reem Khashman fra Jordan. Hun arbejder som frivillig for større selvstændiggørelse af unge i Jordan og samarbejder med blandt andet DAPP. Reem Khashman ønsker at arbejde videre med at formidle forskellige kultur.

Deltagerne skal diskutere, hvad den største udfordring er nu om dage. Foto: Arthur J. Cammelbeeck.

”Jeg vil gerne skabe en kanal på sociale medier, hvor vi skaber dokumentarfilm om livet i Jordan for at nedbryde stereotyper. Det behøver ikke foregå fysisk, det kan gøres på sociale medier,” siger Reem Khashman.

De fortæller, at der i deres hjemlande ikke er den samme slags begivenheder.

”I Marokko er den her slags begivenheder ikke åbne for alle. Det er ofte de store universiteter, der afholder dem, og derfor er det kun de universitetsstuderende, der er velkomne,” siger Brahim Labbardi.

”Vores festivaler i Jordan handler om et emne, så der er intet, der bringer folk sammen, men folk kommer for at tale om noget specifikt,” siger Reem Khashman.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00