Frie Grønne: Det er tid til en ny guldalder for civilsamfundet

INTERVIEW: Vores velfærdssamfund er ikke gearet til at løse de problemer, vi står over for i dag. Skal det lykkes, må vi slippe innovationskraften i civilsamfundet løs, mener partiet Frie Grønne, som torsdag lancerer et stort civilsamfundsudspil. 

"Vi skal skabe en ny guldalder for civilsamfundet og sætte det fri for kontrol i stedet for at kvæle det,” siger Sikandar Siddique, politisk leder af Frie Grønne.
"Vi skal skabe en ny guldalder for civilsamfundet og sætte det fri for kontrol i stedet for at kvæle det,” siger Sikandar Siddique, politisk leder af Frie Grønne.Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Vi tror på, at magten skal flyttes fra staten og markedskræfterne over på civilsamfundet. Vi vil gøre civilsamfundet stærkere.

Sikandar Siddique
Politisk leder, Frie Grønne

Civilsamfundet skal være frit til at gå op imod magten. Det skal kunne kritisere og skabe engagerede borgere, som udfordrer status quo.

Sikandar Siddique
Politisk leder, Frie Grønne

Klimakrisen. Biodiversitetskrisen. Voksende ulighed. Verden står over for udfordringer af en størrelsesorden, der vil paralysere vores velfærdssamfund, hvis ikke vi sætter gang i en tsunami af innovation. Og den innovationsbølge kan kun komme fra et sted: civilsamfundet.

Sådan lyder analysen bag et nyt stort udspil fra Folketingets nyeste parti, Frie Grønne.

”Vi står over for nogle udfordringer, som vores klassiske velfærdssamfund ikke kan løse. Derfor tror vi på, at der er brug for at sætte civilsamfundet fri, så det kan starte en ny innovationsbølge – ganske som det har gjort før i historien,” siger lederen af Frie Grønne, Sikandar Siddique.

Dokumentation

DE 5 REFORMSPOR I FRIE GRØNNES UDSPIL

1. Indfør demokratipraktik i civilsamfundsorganisationer
Alle skoleelever skal have mulighed for at komme en uge i demokratipraktik i en civilsamfundsorganisation. Det samme skal gælde unge på ungdomsuddannelser.
Det skal være muligt for en voksen at få orlov fra sit arbejde i en afgrænset periode og komme i demokratipraktik i en civilsamfundsorganisation med henblik på at bringe erfaringerne med tilbage til den virksomhed eller organisation, man kommer fra. Arbejdsgivere skal kunne søge kompensation, der dækker medarbejderens løn, mens de er i praktik.

2. Afbureaukratisering af civilsamfundet
I stedet for en misforstået kontrolkultur bør der formuleres en enkel og klar tillids- og samarbejdskontrakt mellem civilsamfundsorganisationerne og staten og kommunerne. Kontrakten skal beskrive, hvor kommunernes og statens ansvar og forpligtelser stopper, og hvor civilsamfundets frirum begynder.
Al lovgivning skal vurderes på, om den styrker eller hæmmer civilsamfundets samfundsposition og organisatoriske muligheder. Hvis en specifik lov svækker civilsamfundet, skal svækkelsen modsvares med en styrkelse på et andet område.
Det skal være muligt for civilsamfundets organisationer smidigt og ubureaukratisk at indgå samarbejder med private virksomheder og offentlige institutioner.

3. Større del af statens budget skal gå til at støtte af civilsamfundet
Civilsamfundsorganisationernes andel af det statslige budget bør øges markant over de næste ti år. På alle relevante budgetposter bør der øremærkes midler til at understøtte civilsamfundets indsatser.
For at sikre et kritisk og uafhængigt civilsamfund bør bevillingerne beskyttes gennem et demokratisk armslængdeprincip på linje med det princip, der anvendes i forbindelse med kunstneriske råd og nævn.

4. Civilsamfundet skal tænkes ind i alle større politiske processer
For at civilsamfundet kan blive den progressive brobygger mellem den enkelte borgers behov, lokalsamfundets udviklingsmuligheder og samfundets overordnede sammenhængskraft, skal civilsamfundsperspektivet tænkes ind i alle større reformudspil fra regeringen og Christiansborg. Civilsamfundsorganisationer skal fremover indgå i alle forhandlinger, når store statslige og kommunale reformspor skal lægges.
Trepartsforhandlinger mellem staten, arbejdsgiverne og arbejdstagerne skal fremover være firepartsforhandlinger med civilsamfundet som den fjerde part.

5. Støt det globale civilsamfund
Overalt i verden er civilsamfundet under pres. Danmark skal være det land, der tilbyder hjælp og støtte til civilsamfundet overalt.
Civilsamfundet skal påtage sig rollen som dem, der sætter et demokratisk virusmodangreb i gang mod højreradikale og fascistiske tendenser.
Der skal formuleres en global strategi for opkvalificering af borgere og deres organisationer.
Der skal oprettes et civilsamfundsuniversitet med fysisk base i Danmark, hvor samfundsaktivister og samfundsiværksættere fra hele verden kan uddanne sig i arbejdsmetoder, mobilisering, kommunikation, konflikthåndtering og opstart af nye demokratiske organisationer og virksomheder.

Kilde: Frie Grønnes udspil ’Civilsamfundet er demokratiets immunforsvar’


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00