Debat

Frivilligjob.dk: Vi inviterer flere ind i de frivillige fællesskaber

REPLIK: Vores nye jobbank for frivillige er blevet kritiseret for at bygge på en forfejlet forståelse af frivillighed. Vores erfaringer er, at jobbanken åbner døren for mange førstegangsfrivillige, som ellers ikke havde fundet vej, skriver Marie Tolstrup Hansen.

Foto: TYCHO GREGERS/Polfoto
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I modsætning til andre effektive rekrutteringsformer som for eksempel personlige opfordringer i foreningens eget netværk sikrer vi, når vi gør frivilligjobs offentligt tilgængelige, at alle inviteres ind.

Marie Tolstrup Hansen
Projektkonsulent på frivilligjob.dk

Af Marie Tolstrup Hansen
Projektkonsulent på frivilligjob.dk

I disse tider er det vanskeligt at finde en civilsamfundsaktør eller politiker med interesse for civilsamfundets potentiale, der ikke taler om frivillige fællesskaber og øget deltagelse for dem, der står uden for fællesskaberne.

Derfor synes vi, det er overraskende, at både Bjarne Ibsen og Thomas P. Boje i artiklen ”Ny jobbank skal gøre jobsøgningen lettere for Helsingørs ildsjæle” i Altinget: civilsamfund 15. december 2017 kritiserer frivilligjob.dk og jobbank-ideen som indgang til det frivillige arbejde.

Bjarne Ibsen udtaler i artiklen, at ”hele ideen om en frivilligbank bygger på en forfejlet forståelse af frivillighed”, fordi ”den bygger på ideen om, at folk brænder for den hellige ild og derfor stiller sig til rådighed”.

I samme artikel sammenligner han frivilligjob.dk med et datingbureau. Den sammenligning er vi rigtig glade for – for det er jo rigtigt, som Bjarne Ibsen siger, at frivillighed kan minde om en forelskelse. Vi engagerer os i de frivillige foreninger, der har en sag, der optager os. Men hvis vi ikke kender dem eller tilfældigvis møder dem på vores vej, kan vi i dag med få klik finde dem på Google og frivilligjob.dk.

Vi er sikre på, at det er grunden til, at vi i 2015, da flygtningestrømmen var på sit højeste, oplevede det største antal matchninger mellem frivillige og foreninger i frivilligjob.dks historie. For når noget optager os, opsøger vi måder at engagere os i det – ofte med internettet som redskab.

Hvordan det er en ”forfejlet forståelse” af frivilligt arbejde, har vi svært ved at se. For engagementet er vel lige så ægte, hvis man opsøger en forening med internettet som redskab, som hvis man møder foreningen på andre måder. Ligesom kærligheden til den, man møder på dating.dk, kan være lige så ægte som kærligheden til den, man møder i baren.

Flere ind i de frivillige fællesskaber
På Frivilligrådets årsmøde i november var temaet ”Fællesskaber for flere”, og digitale platforme blev på årsmødet debatteret som en af de måder, vi kan invitere flere ind i fællesskaberne. Blandt andet fortalte frivilligjob.dk om vores indsats for og erfaring med, hvordan man gennem en øget online rekruttering af frivillige kan nå ud til flere af dem, vi gerne vil invitere ind i fællesskaberne.

På frivilligjob.dk rekrutterer foreninger åbent; de annoncerer efter frivillige til de aktiviteter, hvor de lige nu mangler frivillige hænder – frivillige lektiehjælpere, spejderledere, mentorer og besøgsvenner eller frivillige, der vil give en hånd med foreningens sociale medier, it eller bestyrelsesarbejde. Ved at gøre det inviterer de os alle sammen indenfor: Vi kan læse med og tage stilling til, om vi vil engagere os.

I modsætning til andre effektive rekrutteringsformer som for eksempel personlige opfordringer i foreningens eget netværk sikrer vi, når vi gør frivilligjobs offentligt tilgængelige, at alle inviteres ind. Også de, der ikke er en del af foreningernes netværk.

Det er sandsynligvis årsagen til, at knap halvdelen af dem, der søger på frivilligjob.dk, er førstegangsfrivillige og dermed nye i foreningsfællesskaberne. Godt 20 procent er enten født uden for Danmark eller har forældre, der er, ligesom godt 20 procent står uden for et arbejdsfællesskab (læg hertil cirka 40 procent studerende).

Blandt dem vil der være mange, der ikke naturligt opfordres til deltagelse i frivilligt arbejde af deres personlige netværk – og det er dem, foreningerne på frivilligjob.dk tilbyder en indgang til de frivillige fællesskaber. For de, der har lyst til at dykke lidt ned i tallene, har FriSe publiceret denne artikel.

Hvem inviterer vi til festen?
Hvis vi vil invitere dem, vi kender, til fest, er det fint at prikke dem på skulderen, når vi alligevel møder dem. Det sikrer bare ikke, at alle dem, vi ikke kender, bliver inviteret indenfor.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Derfor kan onlinemedier være et brugbart redskab til at nå bredere ud og invitere flere ind i de frivillige fællesskaber – det drejer sig både om frivilligjob.dk, men også redskaber som foreninger og frivilligcentres hjemmesider, Facebook, boblberg.dk, CPH Volunteers med videre.

Når vi taler med de foreninger, der møder deres frivillige på frivilligjob.dk, fortæller de, at det er et vigtigt redskab for dem.

Kirsten Brandstrup, der er næstformand i Mødrehjælpen i Odense fortæller, at de har haft svært ved at nå yngre frivillige. Kirsten er selv rundet de 60, og mange af hendes medfrivillige er i samme aldersgruppe, så det har været svært for dem at få kontakt til potentielle, unge frivillige.

Men Kirsten fortæller, at de lokalt i Odense har haft stor succes med at trænge ind i yngres netværk gennem frivilligjob.dk. De har brugt jobportalen til at søge yngre personer, og når de så er blevet frivillige, har Mødrehjælpen i Odense kunnet trække på deres netværk til at finde endnu flere nye unge frivillige.

Frivilligjob.dk er også et vigtigt redskab i mange mindre foreningers hverdag. Louise Ahle fra Sindslidendes Vilkår fortæller for eksempel: ”For os som en mindre organisation har frivilligjob.dk været rigtig god. Det kan være svært for mindre organisationer at nå bredt ud, men på frivilligjob.dk kan vi rekruttere på lige fod med de større organisationer. Og så er det gratis.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Tolstrup Hansen

Projektkonsulent, Frivilligjob.dk
Cand.mag, Dansk, Virksomhedskommunikation (Syddansk Uni. 2007)

0:000:00