Hårdere kurs mod indsamlingssvindel på vej

Indsamlingsnævnet får beføjelse til at give afslag til indsamlingstilladelser på baggrund af tidligere uretmæssigheder eller ulovligheder. Nævnet skal desuden kunne hente informationer om indsamler hos banker eller revisorer. Det er dele af indholdet i et udkast til revision af indsamlingsloven. Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation er overordnet positiv, undtagen på et punkt, hvor de udtrykker klar modstand. 

Det hører efterhånden til undtagelserne, at indsamlinger for velgørende organisationer som Røde Kors foretages som her, ved en fysisk begivenhed. Det skal indsamlingsloven fremover tage hensyn til - samtidig med, at den skal gøre det sværere for fupindsamlere at få tilladelser.  
Det hører efterhånden til undtagelserne, at indsamlinger for velgørende organisationer som Røde Kors foretages som her, ved en fysisk begivenhed. Det skal indsamlingsloven fremover tage hensyn til - samtidig med, at den skal gøre det sværere for fupindsamlere at få tilladelser.  Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Det er desværre ingen nyhed, at der hver dag året rundt foretages adskillige forsøg på at udnytte velmenende menneskers gode vilje til støtte et godt formål. En del af disse forsøg er indimellem camoufleret som indsamlinger til en organisation eller sag.

Indimellem kan sådanne indsamlinger tilmed være godkendt af indsamlingsnævnet, som har til opgave at kontrollere, om indsamlingsloven bliver overholdt, og om overskuddet fra en given, godkendt indsamling bliver brugt til det, der var meningen.

Men lige nu er der ringe muligheder for, at nævnet kan stoppe indsamlere – organisationer og enkeltpersoner, som ved tidligere lejligheder og måske gentagne gange har vist sig ikke have rent mel i posen.









0:000:00