Nordea-fonden afsætter 60 millioner til lokale ildsjæle

FONDSMILLIONER: Nordea-fonden opretter stor millionpulje, der skal gå til at styrke fællesskaberne i landets små bysamfund. 

Danskere, der drømmer om at få renoveret det lokale forsamlingshus eller bygge et shelter, kan tirsdag vågne op til en god nyhed.

Nordea-fonden har nemlig oprettet en ny pulje, som vil give i alt 60 millioner kroner til projekter, der kan styrke fællesskaberne i de 1300 små bysamfund i Danmark.

"Vi ser gerne, at det er de lokale forkvinder og formænd for den lille forening, som kommer springende med deres gode idéer," siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden.

Og det ikke tilfældigt, at han opfordrer ildsjæle uden tunge sekretariater i ryggen til at søge. For Nordea-fonden vil gerne i kontakt med aktive, som normalt tøver med at gå i samarbejde med storfonde.

“Der er nogle barrierer, der bliver nedbrudt, når vi slår det op på den måde her,” siger Henrik Lehmann Andersen og fortsætter.  

“Vores erfaring er, at når vi kommunikerer en pulje ud på den måde her, så får vi en masse spændende ansøgninger fra nye aktører, som ikke normalt henvender sig til os."

Ikke nødvendigt med effektmålinger
Nordea-fonden understreger samtidig, at store landsorganisationer som Røde Kors og Mødrehjælpen er velkomne til at sende projektforslag.

"Men det er det, som foregår ude i lokalsamfundene, der er afgørende. Det handler ikke om at øge kræfterne eller kapaciteten i et landsdækkende sekretariat. Det handler om at få tingene til at ske derude lokalt,” siger Henrik Lehmann-Andersen.

Puljen henvender sig til foreninger, som ikke nødvendigvis har store sekretariater. Stiller I så færre krav til eksempelvis effektmålinger og evalueringer? 

 “Projekterne har ikke en karakter, hvor det er nødvendigt. Altså hvis vi bygger et shelter eller renoverer et forsamlingshus, jamen så ved vi, det har en betydning for lokalsamfundets fællesskab. Så kravene bliver ikke slækket, men genstanden for støtten gør bare, at det ikke er nødvendigt med effektmålinger.” 

Vil gerne i kontakt med uorganiserede
I debatten de senere år har der i stigende grad været fokus på såkalt uorganiserede fællesskaber, hvor aktive mødes om en sag, uden man nødvendigvis har etableret en foreningsstruktur.

Og det er et interessant segment at støtte, forklarer Henrik Lehmann Andersen.

”Vi vil rigtig gerne i kontakt med uorganiserede lokalgrupper. Men de skal koble sig til en forening eller en anden organisation med et CVR-nummer, hvis vi skal kunne støtte dem," siger han.

Nordea-fonden har tidligere støttet lokalprojekter langs kysterne, og her så man, at de uorganiserede grupper ofte allierede sig med eksemeplvis en lokal skole eller en borgerforening.

“Mange af den her type idéer udspringer af noget uformelt, men så finder de en struktur at placere sig selv i."

Man kan køre to runder med ansøgninger. Første deadline er 1. maj. Anden deadline er 1. august. 

Forrige artikel Nyt studie: Private forsikringer kan blive afgørende for fremtidens ældrevelfærd Nyt studie: Private forsikringer kan blive afgørende for fremtidens ældrevelfærd Næste artikel Det Danske Spejderkorps udpeger ny generalsekretær Det Danske Spejderkorps udpeger ny generalsekretær