Debat

Ungdomsbureauet: Lad unge få mere magt i demokratiet

Unge vil gerne gå forrest med konstruktive løsninger, når vi skal løse morgendagens udfordringer. Men den ældre generation skal være klar til af afgive magt og give plads til den yngre generations indflydelse, skriver Anna Bisp Asghari.

Til Ungdommens Folkemøde 2021 er der mere end nogensinde brug for at få skabt rum, hvor unge har den magt, de ikke har i resten af samfundet, skriver Anna Bisp Asghari.
Til Ungdommens Folkemøde 2021 er der mere end nogensinde brug for at få skabt rum, hvor unge har den magt, de ikke har i resten af samfundet, skriver Anna Bisp Asghari.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Anna Bisp Asghari
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sommeren er ved at gå på hæld, og med vaccinestik i armen er de mange restriktioner, som corona har medført, også ved at komme til en ende. Unge vender tilbage til uddannelser, hverdag, rejser, sabbatår, arbejde og meget mere.

På Ungdomsbureauet sidder vi lige nu med de sidste detaljer til årets Ungdommens Folkemøde, der løber af stablen i starten af september. Det bliver en af de største festivaler, der afholdes fysisk i år, med besøg af op til 9.000 unge hver dag.

Vi sætter i søen til en kæmpe demokratifestival, der kommer til at stå i skærende kontrast til de seneste to år, hvor ungdommen har siddet spærret inde bag et zoomvindue uden at kunne se sine kammerater, uden at kunne tage ud i verden og dyrke deres nysgerrighed.

Unge kræver handling og løsninger
Ungdommens Folkemøde i år er vigtigere end nogensinde før. Der er både brug for at komme godt tilbage efter nedlukningen af landet. Men der mere end nogensinde før brug for at få skabt rum, hvor unge har den magt, de ikke har i resten af samfundet.

Den yngre generation forstår magt og politik på en markant anderledes måde end den ældre generation.

Anna Bisp Asghari
Direktør, Ungdomsbureauet

Til Ungdommens Folkemøde kommer vi til at opleve, hvordan demokratiet og samfundet skal indrettes ifølge ungdommen.

I forhold til samfundsmæssige udfordringer, så er unge ikke bange for at handle, for at prøve ting af og for at skride til handling. Det viser blandt andet Ungdomsbureauets undersøgelse ”Ung og Reduceret”, der er lavet på baggrund af data fra Ungdommens Folkemøde 2019. I undersøgelsen finder vi, at unge først og fremmest kræver handling og konstruktive løsninger, når det kommer til politiske udfordringer.

Den yngre generation forstår magt og politik på en markant anderledes måde end den ældre generation. Den yngre generation vil have konstruktive løsninger til de globale udfordringer, vi står overfor.

Mindre ideologi, flere løsningsforslag
Derfor bliver det afgørende at skabe rum, hvor unge kan få meget magt, indflydelse og kan blive hørt og inddraget.

Det kan være svært at forestille sig, hvordan den fremtidige verden ser ud. Selvom danske unge ikke forestiller sig den samme fremtid, så er ungdommen i langt højere grad end tidligere klar til at handle, til at gå forrest og på at skabe forandringer.

Men er den generation, der sidder trygt på magten, klar til at lytte til den yngre generation?

Hvis den yngre generation havde lige så meget magt, som den generation der sidder på magten, ville vores politik være skruet helt anderledes sammen.

Der ville være mindre ideologi og flere konstruktive løsningsforslag til at imødekomme de globale udfordringer som vi alle sammen står overfor.

Dokumentation



Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00