Debat

Datacenter Industrien: Glemmer vi den digitale infrastruktur, vil det ramme virksomhederne hårdt

Hvis virksomhederne skal fortsætte med at drage fordel af Danmark som et digitaliseret land, kræver det, at politikerne prioriterer den digitale infrastruktur og undgår usaglige benspænd, skriver Henrik Hansen. 

Danmark har fået en ny politisk strategi for landets digitale udvikling, og det er der mange gode grunde til at glædes over, men vi må ikke hvile på den digitale infrastruktur, skriver Henrik Hansen. 
Danmark har fået en ny politisk strategi for landets digitale udvikling, og det er der mange gode grunde til at glædes over, men vi må ikke hvile på den digitale infrastruktur, skriver Henrik Hansen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Henrik Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har fået en ny politisk strategi for landets digitale udvikling, og det er der mange gode grunde til at glædes over.

Digitaliserings- og ligestillingsminister, Marie Bjerre, kunne forleden præsentere den nye digitaliseringsstrategi, der har opbakning fra samtlige partier i Folketinget og sætter en meget ambitiøs retning for fremtiden.

Aftalen slår fast, at digitalisering er central for at udvikle vores samfund, lette borgernes hverdag og gøre vores virksomheder mere konkurrencedygtige til gavn for velfærd, vækst og grøn omstilling. Og det er afgørende med bred konsensus på området.

Alt ville gå i stå uden vores mest kritiske infrastruktur – den digitale

Henrik Hansen
Direktør, Datacenter Industrien

Digitalisering rummer et kæmpe potentiale, og fra Datacenter Industrien vil vi gerne kvittere for de stærke politiske ambitioner.

Samtidig vil vi også minde om alt dét, der gør det hele muligt – hele den infrastruktur, vi bygger vores moderne digitale samfund på.

De færreste tænker over det, fordi den normalt bare fungerer og er blevet en selvfølge i vores hverdag. Og i modsætning til anden kritisk infrastruktur som for eksempel el- og vandforsyning, jernbaner og veje samt hele vores sundhedsvæsen er den digitale infrastruktur jo stort set usynlig.

Digital udvikling er ikke givet

Men tænk engang over, alt dét, der for eksempel gør produktionsvirksomheder konkurrencedygtige og i stand til at beholde deres produktion i Danmark.

De nyder godt af fordelene ved verdens mest digitaliserede land, og det gælder for en lang række sektorer.

Finanssektoren kunne slet ikke fungere uden digital infrastruktur. Og uden den ville vi mangle endnu flere hænder og hoveder i vores offentlige institutioner.

Alt ville gå i stå uden vores mest kritiske infrastruktur – den digitale. Det ser vi desværre også, når vi rammes af hackerangreb, og det er endnu en god grund til, at alle – ikke mindst politikerne – bør have det meget højt på dagsordenen.

Læs også

Alt dét vil vi derfor gerne bede politikerne tænke over. Ingenting kommer af ingenting – slet ikke digital udvikling, for den bygger på vores stærke infrastruktur.

Det er en af mange gode grunde til, at internationale aktører ser Danmark som et stærkt digitalt hub. Vi har stabil forsyning af grøn energi, god infrastruktur – også fysisk – veluddannet befolkning, og et stabilt klima – både fysisk og politisk.

Politikerne kan bidrage til, at vi bevarer vores stærke position, så endnu flere vil investere i Danmark. Her kan vi nemlig tilbyde at drive datacentre på den grønne danske måde – også via vores stærke kompetencer indenfor blandt andet energieffektivisering og bæredygtigt byggeri.

Oveni alle disse fordele kan vi desuden udnytte datacentrenes overskudsvarme – hvis ellers vi ikke spænder ben for os selv.

Forhindre usaglige benspænd

Aktuelt truer et prisloft for overskudsvarme med at stå i vejen for den grønne fornuft, sætte en stopper for mange projekter og sende masser af varm luft ud til fuglene. Godt for dem, men skidt for klimaet. Den fejl skal vi hurtigst muligt have rettet, kære politikere.

Politikerne kan bidrage til, at vi bevarer vores stærke position, så endnu flere vil investere i Danmark

Henrik Hansen
Direktør, Datacenter Industrien

Fra datacentrenes side gør vi selv alt, hvad vi kan for at arbejde grønt. Alle de store operatører investerer milliarder af kroner i grøn strøm – i ekstra produktion vel at mærke. Og selvom vi alle har markant stigende dataforbrug, løser branchen opgaven med næsten uændret energiforbrug globalt.

Hos Datacenter Industrien har vi senest taget initiativ til at stifte Net Zero Innovation Hub – et fælleseuropæisk center for udvikling af det klimaneutrale datacenter. Og 30. april vil branchefolk fra hele verden igen komme til vores årlige datacenterkonference for at høre om og bidrage til den grønne danske udvikling.

Arbejdet går videre – og det slutter aldrig.

Men vi skal nok løse opgaven. Hvis bare politikerne hjælper os ved at forhindre usaglige benspænd og hele tiden husker den kritiske infrastruktur, der gør vores digitale drømme til virkelighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Hansen

Direktør, Dataceter Industrien
Fhv. formand, Dansk Erhvervsfremme, direktør, Viborgegnens Erhvervsråd, bachelor, business management (Aarhus Uni, 1987), master, international development (American University, Washington D.C., USA, 1990)

0:000:00