Betina Kastbjerg
svarer
Peter Hummelgaard

Hvad vil politiet konkret gør for at bekæmpe kriminalitet der udøves via en køb/salg-platform eller et socialt medie?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Retsudvalget, Spørgsmål 994

Center for Kriminalitetsanalyse har gennemført en analyse, der viser, at det i 2019 er knap seks ud af ti hælervarer, der er blevet tilbudt via en køb/salg-platform eller et socialt medie, jf. besvarelse af REU alm. del - spørgsmål nr. 889. Vil ministeren på den baggrund redegøre for, hvad politiet konkret gør for at bekæmpe kriminalitet der udøves via en køb/salg-platform eller et socialt medie?

Svar fra onsdag den 19. juni 2024

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”Rigspolitiet kan oplyse, at National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i april 2022 oprettede Politiets Online Patrulje med det formål at styrke politiets digitale tilstedeværelse. Politiets Online Patrulje patruljerer på sociale medier og gamingplatforme, hvor politiet kan gå i dialog med særligt børn og unge, forebygge uhensigtsmæssig adfærd og kriminalitet samt gribe ind, hvis der foregår lovovertrædelser.

Politiet har derudover en række forebyggende initiativer mod kriminalitet, der relaterer sig til hæleri, og som udøves via en køb- og salgsplatform eller et socialt medie. Dette kan f.eks. være forebyggende kampagner på sociale medier samt samarbejder med forskellige foreninger og eksterne samarbejdspartnere med henblik på at styrke borgernes opmærksomhed på snyd via f.eks. internetbaserede køb- og salgsplatforme. Politiet kommunikerer endvidere jævnligt budskaber til borgerne om bl.a. ikke at udlevere oplysninger, hvis borgerne bliver telefonisk kontaktet af personer, der udgiver sig for at være fra banken, og om at undgå uforvarende at blive hæler via sociale medier.

Politiet behandler løbende sager vedrørende mistanke om hæleri fra online platforme, hvor typisk den forurettede har identificeret stjålne effekter, som nu udbydes til salg. Når efterforskninger i disse sager foretages, undersøges det også, hvorvidt der er sket mere omfattende salg, som kræver yderligere efterforskning, herunder også behov for målrettede aktioner specifikt mod onlinesalg af hælevarer. Endvidere kan politikredsenes Efterretnings- og Analyseenheder (EAE’er) i relevant omfang udarbejde oplæg til efterforskningsafdelingerne i tilfælde, hvor der er tegn på kriminalitet begået på internettet. Dette har til formål at understøtte og danne grundlag for konkrete indsatser og efterforskninger.

Afslutningsvis bemærkes det, at enkelte politikredse har oplyst, at politikredsene periodevis, og i det omfang det er muligt, overvåger forskellige sociale medier og internetbaserede købog salgsplatforme som f.eks. Snapchat og Facebook Marketplace, hvis politikredsene har mistanke om, at der foretages salg af ulovlige genstande og hælervarer.”

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024