Folketinget styrkes med fem eksperter

STYRKEFORHOLD: Præsidiet vil bruge flere penge på både intern og ekstern administrativ bistand til folketingsmedlemmer. Se hvilke opgaver de nye embedsmænd er tiltænkt.

Sine Riis Lund

Folketingsmedlemmer er ofte overladt til egne evner og udlægninger fra ministre og embedsmænd i selv komplicerede faglige spørgsmål. Nu får de en hjælpende hånd.

Folketingets Præsidium ønsker at ansætte fem eksperter, der skal tage sig af blandt andet juridiske, EU-faglige og økonomiske spørgsmål. Derudover foreslår Præsidiet at øge den nuværende udgift til ekstern bistand med cirka en halv million kroner årligt.

Det fremgår af et notat om “styrkelse af Folketingets ressourcer på det parlamentariske område”.

De nye administrative kræfter er tiltænkt følgende opgaver:

1. Øget bistand til udvalg til belysning og udredning af aktuelle og konkrete sager samt høringer
- Det kan for eksempel være hjælp til at afdække konsekvenser af et lovforslag, gennemgang af svar på spørgsmål og hjælp til bedre faglige oplæg til høringer.

2. Øget bistand til undersøgelser af centrale, aktuelle EU-sager, der behandles i Folketinget, herunder danske lovforslags sammenhæng med EU-ret
- Støtten kan blandt andet komme de udvalg til gode, som har særligt EU-tunge sagsområder.

3. Øget juridisk bistand
- Den juridiske ekspert vil for eksempel kunne foretage en nøjere gennemgang og beskrivelse af lovforslag, der indeholder mere tværgående særlige juridiske problemstillinger såsom bestemmelser om offentlighed eller forvaltningsretlige regler.

4. Øget faglig bistand til folketingsmedlemmer til udarbejdelse af private forslag og andre initiativer
- Målet er blandt andet at højne kvaliteten af beslutningsforslag. Bistanden skal særligt gå til udformning af den faktuelle del af beslutningsforslagets bemærkninger. Der vil også kunne være støtte til at formulere spørgsmål og samrådsspørgsmål.

5. Øget bistand til at identificere og belyse samfundsøkonomiske problemstillinger
- Det kan være hjælp til at forstå økonomiske emner såsom strukturelle underskud på de offentlige finanser, sundhedsudgifter eller produktivitetskommissionens arbejde.

0:000:00