Aktører frygter transport-plan bliver aflivet

TRANSPORT: Flere aktører er gået sammen om at lave deres egen roadmap for grøn transport. Det sker, i frygt for at regeringen har droppet sit udspil, der nu er et halvt år forsinket. Der arbejdes på planen, insisterer regeringen.

Det trækker ud med regeringens roadmap for grøn transport.
Det trækker ud med regeringens roadmap for grøn transport.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Der er gået tomgang i regeringens arbejde med en roadmap for grøn transport.

Fakta
Projektet ’Roadmap for Grøn Transport’ handler om at få lavet en plan for, hvordan der skal arbejdes med grøn transport på såvel kort som lang sigt for at nå i mål med målsætningen om, at transportsektoren kan blive fossilfri i 2050. Det kræver en plan – en roadmap - der skitserer rækken af virkemidler, der kan tages i brug, og ikke mindst timingen i dette frem mod 2020 og 2050. Roadmapen laves af Transportministeriet i samarbejde med Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.
Som en del af arbejdet frem mod regeringens roadmap blev der nedsat to følgegrupper - en for brancheorganisationer og en for grønne organisationer. Deres indspark og arbejde blev afsluttet i sensommeren sidste år. Det var meningen, at selve roadmapens rapport skulle have været færdig i efteråret 2014.

Det konstaterer flere grønne organisationer, der frygter, regeringens plan for en grøn omstilling af transportsektoren er endt i syltekrukken.

Det var meningen, at regeringens plan for, hvordan der skulle arbejdes frem mod en fossilfri transportsektor i 2050, skulle fremlægges inden efterårsferien sidste år.

Men efter en lang række aktører i sensommeren afsluttede deres indspark til arbejdet, har der været radiotavshed om udspillet fra regeringen.

Vi kan ikke bare sidde og vente på, at der måske sker noget. Så vi har taget sagen i egen hånd.

Anne Grete Holmsgaard
Direktør, Biorefining Alliance

Det har fået flere organisationer til at starte deres eget arbejde for en roadmap for grøn transport.

”Vi synes efterhånden, at det så ud, som om der ikke kom noget fra regeringen. Og da vi synes, at det er vigtigt at få belyst, hvad man kan gøre i praksis for at gøre transportsektoren mere grøn, så fik vi selv igangsat et projekt for en grøn roadmap,” siger direktør i Biorefining Alliance Anne Grete Holmsgaard.

Et smertebarn
Pengene er kommet fra Energifonden, og i styregruppen for arbejdet sidder foruden Biorefining Alliance også DTL, FDM, Energi- og Olieforum, Dansk Elbil Alliance og Dansk Energi Gas.

”Vi kan ikke bare sidde og vente på, at der måske sker noget. Så vi har taget sagen i egen hånd. For vi ser ind i en fremtid, hvor der skal ske noget med transportsektoren,” siger Anne Grete Holmsgaard.

Også hos den grønne tænketank Concito og Det Økologiske Råd, der begge sad i følgegruppe for grønne organisationer, er man uforstående over for, at regeringens udspil er trukket ud.

0:000:00