Analyse af 
Erik Holstein

Ny analyse: Radikale er ude af stand til at hugge vælgere fra Socialdemokratiet

Mens venstrefløjen napper titusinder af vælgere fra socialdemokraterne, har den tidligere radikale regeringspartner mistet den evne. På højrefløjen har Liberal Alliance fået størstedelen af Nye Borgerliges hjemløse vælgere.

Et lettere anstrengt forhold på topplan. Det gælder tilsyneladende også de to partiers vælgere.
Et lettere anstrengt forhold på topplan. Det gælder tilsyneladende også de to partiers vælgere.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Det kan godt være, de er trætte af socialdemokraterne og SVM-regeringen, men alternativet er i hvert fald ikke Radikale.

Sådan synes de skuffede socialdemokratiske vælgere at reagere, hvis man ser på vælgervandringerne siden valget, og det er med til at forklare, hvorfor Radikale ikke rokker sig ud flækken i meningsmålingerne.

Radikale har kun været i stand til at erobre sølle 0,1 procentpoint af de socialdemokratiske vælgerne, mens selv LA-leder Alex Vanopslaghs erklærede liberalistiske højrefløjsparti får lidt flere af de utilfredse socialdemokrater.

LÆS OGSÅ: Ingen af de utilfredse SVM-vælgere vil lege med Lidegaard. Og det er tankevækkende

Resultatet fremgår af en ny analyse af vælgervandringer siden valget, som professor Kasper Møller Hansen ved KU har lavet for Altinget. Resultatet er opgjort i nettovandringer mellem partierne.

R og S var i det meste af det tyvende århundrede oplagte regeringspartnere, men i de sidste tyve år er de to partier gledet fra hinanden. Vælgervandringerne understreger, at det også gælder deres vælgere.

Det kan dog også spille ind, at den nye radikale leder Martin Lidegaard efter valget har lavet alliancer med borgerlige partier som LA og Konservative i den såkaldte KLAR-alliance.

SF støvsuger S-vælgere
SF er stadig den helt store modtager af socialdemokratiske flygtninge. Her har nettotilgangen af S-vælgere været hele 3,9 procentpoint, hvilket svarer til seks-syv mandater. 

Når galt skal være, er SF det parti, de socialdemokratiske strateger helst vil miste vælgere til. For man har en tro på, at målingerne lige så meget skal ses som et gult kort til S-ledelsen, og at man kan vinde en stor del af de tabte vælgere tilbage i en valgkamp.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00