Danmark vil stemme nej til grønstempling af naturgas og atomkraft

Den danske regering vil stemme imod EU-Kommissionens anerkendelse af naturgas og atomkraft som grøn energi. Også Venstres Linea Søgaard-Lidell er modstander. "At kalde naturgas for grøn er en farlig vej at gå," siger hun.

Grønstempling af naturgas splitter EU-Kommissionen og Danmark. Arkivfoto.
Grønstempling af naturgas splitter EU-Kommissionen og Danmark. Arkivfoto.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Det står nu klart, at den danske regering stemmer nej til at kategorisere investeringer i naturgas og atomkraft som grønne.

Regeringen har fra starten været skeptisk over for EU-Kommissionens beslutning i starten af februar om at kategorisere investeringer i naturgas og atomkraft som bæredygtige energiformer.

Derfor vil Danmark presse på for en forkastelse af forslaget, når det senest til juli skal behandles af EU-landene.

Når EU's grønne investeringsredskab omfatter naturgas og atomkraft, kan det ifølge regeringen betyde, at det "isoleret set kan have en negativ effekt på de samlede investeringer i den bæredygtige omstilling".

Det fremgår af et regeringsnotat.

Modstanden begrundes med, at atomkraft skader øvrige klima- og miljømål på grund af radioaktivt affald og risici for uheld, mens naturgas er et fossilt brændsel, som der ikke bør fastlåses investeringer i.

Kommissionens stempling af, hvilke investeringer der skal anerkendes som bæredygtige, er et forsøg på at få private investorer til at hjælpe med at reducere CO2-udledningerne i EU.

Fakta

EU's såkaldte taksonomi-forordning skal være en rettesnor for bæredygtige økonomiske aktiviteter. Det skal hjælpe investorer med at vælge de grønne løsninger, når de skal sende deres penge i omløb.

Selve forordningen trådte i kraft i 2020, men den bliver løbende udbygget med såkaldte delegerede retsakter til at føre projektet ud i livet.

Det er i sådan en retsakt, at Kommissionen nu har inkluderet gas og atomkraft som grønne investeringer. Det skete 2. februar.

Med Kommissionens udspil begynder et politisk slagsmål. Udspillet træder i kraft, medmindre mindst 20 lande, der repræsenterer mindst 65 procent af EU’s befolkning, eller mindst halvdelen af Europa-Parlamentet modsætter sig det.

Danmark har allerede tidligere luftet sin utilfredshed over Kommissionens forslag sammen med Østrig, Spanien og Luxembourg. Den lille klub af lande klagede i januar til Kommissionen.

0:000:00