Så er det officielt: EU-Kommissionen grønstempler naturgas og atomkraft

Finanskommissær afviser, at Kommissionen grønvasker atomkraft og naturgas. Klimaminister Dan Jørgensen er skuffet.

"Vi har meget klare krav til offentliggørelse af oplysninger og transparens. Så der er ingen grønvaskning,” sagde finanskommissær Mairead McGuinness onsdag. 
"Vi har meget klare krav til offentliggørelse af oplysninger og transparens. Så der er ingen grønvaskning,” sagde finanskommissær Mairead McGuinness onsdag. Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Naturgas og atomkraft er nødvendige overgangsteknologier i kampen for at gøre EU klimaneutralt senest i 2050.

Derfor har både atomkraft og naturgas onsdag fået EU-kommissionens grønne stempel, da finanskommissær Mairead McGuinness præsenterede den knapt så mundrette 'delegerede retsakt for EU-taksonomien for bæredygtige aktiviteter'.

”I denne overgang bliver vi nødt til at acceptere uperfekte løsninger,” sagde den irske kommissær, der efterfølgende stod på mål for en stime af spørgsmål om blandt andet grønvaskning.

”Hvis du skjuler noget, så grønvasker du. Men vi har meget klare krav til offentliggørelse af oplysninger og transparens. Så der er ingen grønvaskning,” sagde Mairead McGuinness.

Det åbner for, at penge, der ville være gået til vindmøller og solceller, vil gå til naturgas og atomkraft.

Anders Overvad
Chefanalytiker i Tænketanken Europa

Når atomkraft og naturgas – under en række betingelser – er endt på taksonomien sammen med vindmøller og solceller, skyldes det et kompromis mellem EU’s to tungeste spillere, Frankrig og Tyskland.

”Grundlæggende er vi endt her, fordi nogle lande ikke er lige så langt med den grønne omstilling, som vi er i Danmark,” siger Anders Overvad, chefanalytiker i Tænketanken Europa.

”Frankrig har været hurtige til at gribe bolden, da energipriserne steg,” forklarer Anders Overvad.

Omkring tre fjerdedele af Frankrigs strøm kommer fra atomkraft.

0:000:00