DF vil bruge klimapenge på forskning, ikke løsninger her og nu

REAKTIONER: Dansk Folkeparti er skeptiske over for regeringens klimaudspil. Partiet går ikke ind for hurtige løsninger, mens røde partier synes, regeringen har ladet landbruget slippe for let.  

Placeholder image
Ministrene forlod pressemødet om regeringens klimaudspil i en elbus.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen vil have gamle brændeovne skrottet, give fordele til elbiler i trafikken og stoppe salget af nye benzin- og dieselbiler i 2030.

Men dens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil helst fokusere på forskning og vente 10-15 år med mere håndfaste initiativer. 

Det siger partiets klimaordfører, efter at regeringen tirsdag kom med et nyt klimaudspil med 38 initiativer, hvori den lægger op til et klimaneutralt Danmark i 2050.

Udspillet kommer til at indgå i forhandlingerne om den finanslov, regeringen forventes at lande med Dansk Folkeparti, som tidligere har udtrykt sig meget forskelligt om holdningen til klimapolitik. 

Danmarks andel af den globale CO2-udledning er meget lille. Selvom vi afskaffede al vores CO2-udledning i Danmark, ville det stadig ikke rykke noget på det globale klima

Mikkel Dencker, Klimaordfører for Dansk Folkeparti

Klimaordfører Mikkel Dencker (DF) kom i vælten, da han til Information udtalte, at klimaforandringer ikke er menneskeskabte. Siden fastslog partiets gruppeformand, Peter Skaarup, dog over for Altinget, at det ikke er partiets holdning. 

Dyr måde at spare CO2 på
Ifølge Mikkel Dencker er Danmarks andel af den globale CO2-udledning så lille, at vi ikke har mulighed for at ændre ved klimaforandringerne.

Derfor er partiet også skeptisk over regeringens konkrete forslag om at lempe afgifterne til elbiler.

”Vi er tvivlende over for, om man får nok for pengene. Det risikerer at blive en meget dyr måde at spare CO2 på,” siger han.

Dansk Folkeparti vil hellere bruge pengene på forskning og udvikling af det grønne område, siger Dencker. 

For folk skal selv vælge at købe de klimavenlige biler, og det sker først, når man har udviklet teknologien nok, mener ordføreren. 

Læs også

Langsigtede løsninger
Forskningsmidler løser jo ikke så meget på kort sigt. Har I forslag til initiativer, der skal ske lige nu og her?

”Nej, for det synes jeg mere handler om symbolpolitik. Danmarks andel af den globale CO2-udledning er meget lille. Selvom vi afskaffede al vores CO2-udledning i Danmark, ville det stadig ikke rykke noget på det globale klima. Derfor er det de langsigtede løsninger, der bør have opmærksomhed. Man skal udvikle de teknologier, som kan bære os i den rigtige retning.”

En ny FN-rapport viser, at der skal ske drastiske ændringer nu, hvis vi skal nå at ændre noget. Skal Danmark ikke deltage i de ændringer?

”Jo, men det kommer også an på, hvordan man definerer nu. For jeg mener, at teknologierne er på vej. Det venter lige om hjørnet. Det er bedre, at man skubber bagpå, for at teknologiudviklingen kommer, fremfor at man prøver at presse eller lokke danskerne til at købe teknologier, som er ufærdige.”

Når du siger, at teknologien er tæt på, hvad mener du så konkret?

”Jeg mener, at det er inden for 10-15 år.”

Så du mener ikke, at der skal ske nogen ændringer lige nu med det samme, men at vi skal investere i forskning, så vi om 10-15 år står med den rigtige løsning?

”Ja, det er rigtigt.”

Hvordan hænger det sammen med FN-rapportens konklusion om, at med den nuværende hastighed vil den globale opvarmning stige med 1,5 grader allerede mellem 2030 og 2052?

"Ja, men hvis man bliver ved med kun at presse en ufærdig teknologi igennem, så kommer man til at skulle støtte den fra nu af og rigtig mange år frem. Så er det bedre at investere i den teknologi, som bliver fremtidens teknologi," siger Mikkel Dencker.

Dansk Folkeparti ser dog både gode og mindre gode ting i klimaudspillet, så der er grundlag for forhandlinger, mener ordføreren.

Her er de røde parties reaktioner
Hos oppositionen er det ikke umiddelbart flere penge til forskning, der er partiernes første prioritet.

Flere af de røde partier efterlyser nemlig et mere klimavenligt landbrug i udspillet. 

Få overblik over oppositionens reaktion på de sociale medier her:

Omtalte personer

Mikkel Dencker

1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)
Se alle personer

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser